Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
20 november 1999
 

[Veilinghal]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[Autosite]
[Vacatures]
[Siteshopper]

Kinnock hekelt Brusselse bureaucratie

  DEN HAAG, zaterdag

Eurocommissaris Neil Kinnock, belast met het hervormen van de Europese Commissie, hekelde gisteren de slechte organisatie van het gigantische ambtenarenapparaat in Brussel.

"Ik zou niet graag in een ziekenhuis liggen dat is georganiseerd als de Europese Commissie", nam de Britse Commissaris in Den Haag zijn eigen club op de korrel. Kinnock hoopt dat door hervorming van de immense bureaucratie de kwaliteit van de ambtenaren beter tot haar recht komt.

De hervormingen, die in februari officieel worden bekendgemaakt en in 2001 moeten ingaan, betekenen onder meer dat incompetente ambtenaren sneller kunnen worden ontslagen. "Laatst is voor het eerst in het 41-jarige bestaan van de commissie een slecht functionerende ambtenaar de laan uitgestuurd. Die procedure heeft acht jaar geduurd", klaagde Kinnock.

Een ander voorstel van hem is de instelling van een vertrouwenspersoon voor ambtenaren die fraude of wanbeleid in de Commissie aan de kaak stellen, de zogeheten klokkenluiders. De voorzitter van het Europees Parlement, de Française Nicole Fontaine, zou deze rol moeten vervullen.

De vertrouwenspersoon is volgens Kinnock bedoeld voor 'waakhond-klokkenluiders' en niet voor 'protest-klokkenluiders' als de Nederlandse euro-ambtenaar Paul van Buitenen, die de val van de vorige Commissie veroorzaakte door informatie over fraude en vriendjespolitiek onder ambtenaren van de Franse eurocommissaris Cresson aan het Europees Parlement te geven.

 




[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.