Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
20 november 1999
 

[ABN AMRO]
[EUBOS.NL]
[BOL]
[CMG]
[Yess]
[Euromatch/Brunel]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Compu'Train]

Vermeend ontziet zelfstandigen

door Ronald Veerman

DEN HAAG, zaterdag

Het kabinet komt alsnog een zeer grote groep kleine zelfstandige ondernemers tegemoet voor wie een flinke inkomensachteruitgang dreigde omdat men verplicht in het ziekenfonds moest gaan.

Staatssecretaris Vermeend (Financiën) en MKB Nederland hebben gisteren overeenstemming bereikt over een nieuwe regeling die de ergste pijn moet wegnemen.

De circa 20% van de Nederlandse ondernemers die met hun inkomen net rond de ziekenfondsgrens zitten kunnen daardoor in veel gevallen ook de komende jaren particulier verzekerd blijven, wat voor deze groep vaak veel voordeliger uitpakt.

De bewindsman komt daarmee tegemoet aan een stortvloed aan klachten uit ondernemerswereld. Ook de Tweede Kamer was geschrokken van de negatieve effecten voor tienduizenden ondernemers en heeft het kabinet om aanpassingen gevraagd.

Kern van de afspraak tussen MKB Nederland en Financiën is dat de Belastingdienst in plaats van het inkomen over de afgelopen drie jaar nu als de ondernemer dat wenst alleen zal kijken naar de twee beste jaren over die drie jaar.

Het slechtste jaar blijft daardoor buiten beschouwing zodat de ondernemer met een inkomen rond de ziekenfondsgrens van 41.000 gulden hier eerder boven uit komt en dus particulier verzekerd kan blijven.

MKB Nederland en Vermeend hebben afgesproken dat de regeling niet alleen in de toekomst zal gaan gelden maar dat ook alle beschikkingen voor 2000 die de ondernemers inmiddels bij de Belastingdienst hebben ingediend alsnog zullen worden herzien.

Voor MKB Nederland betekent het met Vermeend bereikte compromis een belangrijke stap in de verwoede pogingen om de forse nadelen die de nieuwe regeling voor duizenden ondernemers opleverde weer teniet te doen.

De organisatie wil echter ook proberen minister Borst (Volksgezondheid) over te halen de regeling alsnog aan te passen. De bewindsvrouw gaf echter begin deze week in de Tweede Kamer nog aan dat zij weinig denkt te kunnen doen voor de ondernemers.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.