Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
19 november 1999

 


[Klik hier naar Matra Nortel]
[Qxl]
[Vacatures]
[Cybercard]
[V & L informatica]

FA-directeur Davies
bagatelliseert Brits
hooligans-probleem

Door Raymond Kerckhoffs - LONDEN, vrijdag

Een gouden dag voor het Engels voetbal, een zwarte dag voor Euro 2000. Iedereen heet het elftal van Kevin Keegan welkom, maar voor de hele kudde Engelse supporters die komende zomer met de veerboot naar Nederland en België varen, is men uiterst bevreesd. Al weken is de Nederlandse politiek in de ban van de mogelijke Barbaarse stammenstrijd die in de speelsteden kan plaatsvinden. In tegenstelling tot de mensen op de straat in Londen heeft men er op het hoofdkantoor van de Engelse voetbalbond FA alle vertrouwen in dat de incidenten beperkt blijven.

De afgrijselijke beelden van het afgelopen WK in Frankrijk, waar Engelse 'fans' in Marseille een spoor van vernielingen achterlieten, staan op vele netvliezen gepriemd. Ook de afgelopen dagen, tijdens de Battle of Britain kwam nogmaals het gewelddadige karakter naar voren. Zaterdag werden er 160 Britten in Glasgow gearresteerd, terwijl woensdag vijftig voetbalvandalen werden opgepakt die een groep feestvierende Schotten op Trafalgar Square aanvielen. Opmerkelijk was wel dat beide keren het merendeel van alle herrieschoppers geen kaartje en ook niet de intentie had om de wedstrijd te bezoeken.

David Davies, uitvoerend directeur van de FA, bagatelliseert de onrust. "Ik kan niet ontkennen dat er een probleem is. Maar wij worden vooral aangekeken vanwege onze reputatie. Bij ons waren de eerste problemen in de jaren zeventig met de Spurs, Liverpool en Leeds. Maar juist omdat wij al jaren met het probleem geconfronteerd zijn, hebben we ook de meeste maatregelen kunnen nemen. Nu zijn wij een voorbeeld in de bestrijding van voetbalgeweld. Er waren bijna 50.000 Manchester-fans afgelopen seizoen in Barcelona voor de finale tegen Bayern. Geen enkel incident werd genoteerd. Er zijn eergisteren inderdaad vijftig man opgepakt in Londen. Maar dat aantal was veel minder dan op een normale dag in onze hoofdstad."

Gentleman Davies wijst naar de goede samenwerking die de Engelse politie en voetbalfederatie met de stichting Euro 2000 hebben. "Ik ben onder de indruk hoe de organisatie het thema veiligheid aanpakt. Wij zullen waar mogelijk assisteren. Diverse geregistreerde hooligans krijgen deze zomer een verbod om Engeland te verlaten. Van de slag in Marseille hebben we geleerd. Daarna zijn er rond het Engels elftal nauwelijks incidenten geweest."

De samenwerking met de EK-organisatie is groot. Al drie jaar voor de aftrap begon de projectgroep 'Politie Euro 2000' met de voorbereiding van de grootste veiligheidstaak uit de geschiedenis. In de databank van de NCIS (de politie-inlichtingendienst) staan de namen van ruim 7000 notoire Engelse hooligans, die gedurende interlands nauwlettend in de gaten worden gehouden. Zo'n vijftig probleemgevallen uit categorie C (zéér gevaarlijk) werden afgelopen woensdag zelfs de hele dag door de politie geschaduwd.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen blijft het patriottisme bij de eilandbewoners opsteken. Vorige week werd Engeland opgeschrikt door een BBC-documentaire over de harde kern hooligans van Chelsea, de Headhunters. Journalist Donal Macintyre wist undercover in de groep door te dringen. Hij toonde aan dat er nauwe banden zijn tussen de vandalen en het extreemrechtse Combat 18. Het cijfer 18 staat voor de eerste en de achtste letter van het alfabet, de initialen van Adolf Hitler. Beelden toonden aan dat zij met behulp van internet en mobiele telefoons hun gewelddadige acties voorbereiden. De documentaire gaf aan dat de problematiek in Engeland nog lang niet is ingedamd.

Dat deze 'criminelen' nergens voor terugdeinzen bleek ook tijdens de kwalificatiewedstrijd Polen-Engeland in Katowice. Op veertig kilometer ligt het voormalige vernietigingskamp Auschwitz. Engelse hooligans togen er massaal heen en zongen in het voormalie Nazi-kamp overwinningsliederen en vierden er opgetogen feest. De toonaangevende voetbaljournalist Henry Winter van The Daily Telegraph waarschuwt Nederland. "Ik vind het jammer voor de onschuldige mensen in jullie land dat ze al deze rotzooi krijgen."

De FA heeft het volste vertrouwen op een ongestoord voetbalfeest. "Ik heb geen angst voor veldslagen", onderstreept Davies. "Ik heb een gerust hart dat Euro 2000 kalm verloopt. Het is voor ons ook uitermate belangrijk dat er geen confrontaties plaats vinden om het WK in 2006 binnen te halen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.