Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
19 november 1999

 


[Vacatures]
[V & L informatica]
[Cybercard]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Van den Herik
in de aanval

AMSTERDAM, vrijdag

De inkt van het beleidsplan Betaald Voetbal 2000-2003 van de KNVB is nog niet opgedroogd of het eerste grote kanon vuurt de voornemens van het sectiebestuur betaald voetbal finaal van de tafel af. Wie anders dan Jorien van den Herik steekt de lont aan.

Wie maar aan de rechten van Feyenoord ruikt, krijgt Jorien van den Herik op z'n dak. Voor de zoveelste keer is de KNVB aan de beurt. Het beleidsplan van het sectiebestuur betaald voetbal is de preses volledig in het verkeerde keelgat geschoten.

FOTO: ANP

Niet in handen van de KNVB, maar in die van de Eredivisie NV moet volgens Van den Herik de toekomst van het betaalde voetbal in ons land worden gelegd. In het beleidsplan beoogt het sectiebestuur de ENV en TOTO CV echter onder te brengen in het Zeister bos. Het zou de samenwerking bevorderen. Van den Herik ziet deze kruisbestuiving totaal niet zitten.

"De KNVB doet een krampachtige poging om de bestaande situatie in stand te houden. Een utopie", aldus de preses. "De ENV moet de instantie worden, die licenties verstrekt in een zakelijk concept. Deelnemers kunnen dan beschikken over faciliteiten, naam en logo van de competitie en meedelen in de opbrengsten. De ENV en TOTO CV moeten het commerciële en economische beleid voeren."

En de KNVB? Die is licentiehouder van de competitie en moet deze naar behoren organiseren. "Ze moet terug naar de basis: competitieschema's, spelregels en tuchtreglementen." Scheidsrechters, managers, woordvoerders kunnen op basis van kwaliteit worden ingehuurd. "De KNVB kan zich toch niet bemoeien met het beleid bij een beursgenoteerde club of een NV of BV in het betaalde voetbal. Helemaal niet zolang de KNVB onder een verenigingsstructuur opereert, waarbij de bondsvergadering (amateurs en profs samen) het laatste woord heeft."

Sectie-voorzitter Henk Kesler blijft ondanks Van den Heriks kritiek vierkant achter het beleidsplan staan. De Twent wordt tijdens de najaarsvergadering op 29 november waarschijnlijk voor drie jaar herkozen. "Om uitvoering te geven aan dit beleidsplan. Gooien de clubs het volledig de prullenbak in dan zal ik me beraden op mijn positie. Met aanpassingen op onderdelen kan ik leven. Het is voor het sectiebestuur slechts een leidraad voor de toekomst en we zullen onszelf alle ruimte geven voor voortschrijdend inzicht."

De structuur van de KNVB moet snel veranderen vindt de Feyenoord-voorzitter. Hij wordt daarin gesteund door het sectiebestuur betaald voetbal zelf, dat een andere structuur als de verenigingsstructuur bestudeert. Van den Herik: "De ontwikkelingen in het voetbal ontstijgen het beslissingsniveau van het traditionele verenigingsrecht."

Volgens Van den Herik zou de ENV tevens de betaalde clubs moeten vertegenwoordigen bij overheid en internationale (voetbal)instanties. "De ENV verdedigt ons belang; de KNVB zal bij UEFA en FIFA het eigen standpunt verkondigen en niet dat van de clubs."

Om zijn bezwaren kracht bij te zetten heeft hij alle profclubs van z'n visie op de hoogte gesteld. In de hoop dat de clubs het Rotterdamse schrijven bestuderen en meenemen in hun oordeel over het beleidsplan als dit ter sprake komt in de Eredivisie NV en de najaarsvergadering van het sectiebestuur betaald voetbal later deze maand.

Van den Herik heeft de aanval ingezet als voorzitter van Feyenoord. De kritiek van hem is zeker uit het oogpunt van een topclub begrijpelijk en het is daarom curieus dat de handtekeningen van zijn collega's van Ajax (Michael van Praag) en PSV (Harry van Raaij) onder het beleidsplan staan als sectiebestuursleden.

Insiders weten te melden dat Van den Herik zich mede zo onverzettelijk richting de KNVB opstelt om zijn tv-rechten voor thuisduels te verdedigen in de bodemprocedure. Met een 'ja' voor het beleidsplan erkent hij de KNVB als vertegenwoordiger van Feyenoord en de rechter in de beroepszaak over de tv-rechten zou dit kunnen overnemen. "De bond dient zich trouwens eens neer te leggen bij diverse gerechtelijke uitspraken dat de tv-rechten toebehoren aan de thuisspelende club," vindt de Feyenoord-voorman.

Hoewel deze aanval van Van den Herik niet bijdraagt aan de collectiviteit binnen het betaalde voetbal, zegt hij het gezamenlijk belang van het Nederlandse profvoetbal te onderkennen. "Zolang het maar niet is afgedwongen en ten koste gaat van de groei- en toekomstmogelijkheden van Feyenoord."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.