Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
19 november 1999

 


[Vacatures]
[Cybercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[V & L informatica]
[Qxl]

Schaaksters blijven tot
laatste zet knokken

Van onze schaakmedewerker - ROTTERDAM, vrijdag

Wie mocht denken, dat na de troonbestijging van Erika Sziva in de negende ronde, de tiende en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap voor vrouwen elementen van een nachtkaars zou bevatten, kwam bedrogen uit. Opnieuw werd er zoals steeds in dit toernooi op alle borden voor het volle pond gestreden. Er is bijna geen enkele salon-remise gevallen. Wel was het zo dat Erika Sziva en Mariska de Mie remise speelden, en Linda Jap en Thea Lanchava eveneens.

Maar De Mie weigerde dan toch maar op enig moment het haar geoffreerde remiseaanbod. Na 27 zetten leuke strijd stond die uitslag niettemin op het bord. En ook Linda Jap en Thea Lanchava vlogen elkaar in een Hollandse verdediging wel degelijk naar de keel. Het leek erop, alsof Linda positioneel flink in het voordeel was, maar ineens was daar een verrassend paardoffer van de zwart-speelster dat de wit-speelster tot aan de rand van de afgrond bracht. Aan de rand, maar niet erover heen.

Hoofdschotel was echter de enorme veldslag van Iwona Bos tegen Zhao Qin Peng. Inzet was hier de derde plaats. Zou Iwona winnen, dan zou zij boven Peng eindigen, derde worden en daarmee het ticket voor het kampioenschap 2000 in haar zak hebben. Zij ging er vol voor. Zij speelde een leuke, interessante partij, die aanvankelijk ook wel enig perspectief bood. Peng speelde deze laatste ronde echter eveneens op volle kracht. Ze verdedigde zich meer dan voortreffelijk, verkreeg het loperpaar en daarmee de positioneel iets betere stelling. Aan het slot werd Iwona Bos teruggedrongen en helemaal aan het slot zelfs weggewalst. Alleen de eerste drie speelsters plaatsten zich voor volgend jaar en uit het knockout-kwalificatietoernooi promoveren Carolien Slingerland en Jessica Harmsen.

De prijsuitreiking en de slotbijeenkomst voltrokken zich in dezelfde uiterst plezierige, sportieve en efficiënte sfeer die het hele toernooi heeft gekenmerkt. "Echt Rotterdams", zou men tevreden kunnen verzuchten.

Rotterdam. NK vrouwen, tiende en laatste ronde: Sziva - De Mie 1/2-1/2, Bos - Peng 0-1, Jap Tjoen San - Lanchava 1/2-1/2.

Eindstand: Sziva 7 1/2, 2. Lanchava 6, 3. Peng 5 1/2, 4. Bos 4, 5. Jap Tjoen San en De Mie 3 1/2.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.