Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
19 november 1999

 


[Klik hier naar Matra Nortel]
[V & L informatica]
[Vacatures]
[Cybercard]
[Qxl]

'Zwarthandelaren op EK
beboeten met miljoen'

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, vrijdag

Zwarthandelaren die voor torenhoge bedragen kaartjes aanbieden voor het Europees Kampioenschap voetbal van volgend jaar, moeten een boete krijgen van een miljoen gulden of een jaar de cel in.

Oppositiepartijen CDA en GroenLinks willen dat iedereen tegen een redelijke prijs toegang kan krijgen tot één van de 31 voetbalwedstrijden. De georganiseerde handel in zwarte kaarten moet daarom de kop worden ingedrukt. Voetballiefhebbers die toch een kaartje op de zwarte markt weten te bemachtigen, krijgen geen straf.

Naïef

CDA en GroenLinks dienden gisteren een initiatiefwet van deze strekking in, omdat het kabinet zich in hun ogen "naïef en kwetsbaar opstelt", aldus de CDA'er Atsma.

Volgens de indieners is het van groot belang voor de openbare orde dat supportersgroepen niet worden gemengd. "Het kabinet leunt te veel achterover. Als supportersgroepen door elkaar komen te zitten, is dat een onaanvaardbaar risico voor de openbare orde en veiligheid", aldus GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller.

Rosenmöller denkt dat hij de paarse partijen nog wel kan overtuigen van de noodzaak van strafbaarstelling van de zwarthandel. "Het grootste bezwaar was dat ook de koper strafbaar zou zijn. Dat hebben wij uit het voorstel gehaald."

Ook het met winst doorverkopen van een kaartje aan een bekende, valt niet onder de werking van de wet. Het grootste bezwaar van het kabinet is echter dat de wet niet te handhaven is. Kleinschalige handelaars, die met twintig kaartjes op zak lopen, zouden bijvoorbeeld op heterdaad moeten worden betrapt.

Sceptisch

De regeringspartijen blijven sceptisch over het plan. De VVD beraadt zich nog over eventuele steun. "Zwarthandelaren kunnen over de grens gewoon hun gang gaan. Ik heb niet de illusie dat de handel zal verdwijnen. Ik heb geen behoefte aan symboolwetgeving, maar ik ben wel benieuwd naar de preventieve werking. Ik zeg dus nog geen 'nee', maar ook nog geen 'ja'", aldus de VVD'er Rijpstra.

Het voorstel van de oppositie is gelijk aan de voetbalwet die reeds in België van kracht is. Als Nederland zwarthandel strafbaar stelt, zijn er in totaal acht landen waar dit het geval is. Het plan krijgt steun van organisator van het voetbalevenement Euro 2000 en van de KNVB.

CDA en GroenLinks verwachten niet dat ze echt een einde kunnen maken aan de illegale kaartverkoop, maar denken wel dat minder mensen en potentiële relschoppers "op goed geluk" naar ons land zullen afreizen om een zwart kaartje te bemachtigen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.