Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
19 november 1999

 


[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Cybercard]
[V & L informatica]
[Vacatures]

Formule 3-kampioen Albers
wil prestige verhogen in Macau

Door Coo Dijkman - MACAU, vrijdag

Een oud maar weinig origineel Chinees spreekwoord zegt dat je weet wat je hebt maar niet wat je krijgt, hetgeen enigszins cryptisch omschreven wordt als "wie zaait moet afwachten hoe zijn tuin er zal uitzien." Dat gaat echter met de overdracht van de Portugese enclave Macau niet geheel op, want als de oudste Europese vestiging op het Chinese vasteland volgende maand onder het bestuur van de Volksrepubliek China komt, hebben de leiders in Beijing terdege beseft welk soort vlees zij in de kuip haalden.

Christijan Albers wijst landgenoot Walter van Lent (links), die voor het eerst kennis maakt met het verraderlijke stratencircuit van Macau, de weg. Dat was echter nadat Van Lent in de kwalificatie was gecrasht.

FOTO: FRITS VAN ELDIK

Wellicht dat president Jiang Zemin daarom heeft toegestemd in een speciale status voor het stukje schiereiland ter grootte van 23 vierkante kilometer, zoals dat eerder gebeurde met Hongkong dat slechts een uurtje varen per jetboot vanaf Macau ligt. Want waar in de voormalige Britse kolonie dank zij banken en andere zakenlui alom bedrijvigheid heerst, staat Macau vooral bekend als het Sodom en Gomorra van het Verre Oosten met verwanten uit de gok-, sex- en horecawereld als uitbaters. En bijna als logisch uitvloeisel ook de maffia.

De criminaliteit stijgt er naarmate de dag des oordeels nadert (19 december), maar China houdt zich opvallend afzijdig en laat de afwikkeling van afrekeningen in de onderwereld over aan de plaatselijke autoriteiten. Er vloeit immers ook geld in het laatje, heel veel geld zelfs. De communistische moloch van weleer begint dan ook te bezwijken voor de 'verderfelijke' valutawereld en hoopt zelfs vurig toe te treden tot de Wereld Handel Organisatie, waartoe het recente handelsakkoord met de Verenigde Staten een vrijbrief dient te zijn.

Macau is dus een waar paradijs voor de goklustigen en onlangs 'verrijkt' met het negende casino, een drijvend paleis dat vlak bij de haven ligt zodat vooral de Hongkong-Chinezen meteen hun lusten en teleurstellingen in velerlei opzichten kunnen botvieren. Hetzij in de talloze uitstekende restaurants, nog meer verleidelijke massagehuizen of 'aquariums' met meisjes waar een nummertje kan worden getrokken om de sex in de schoot geworpen te krijgen.

Aan dat 's avonds sprookjesachtig verlichte luxe vlot ligt ook de racebaan van de wat al te prestigieus betitelde Grand Prix van Macau waar komende zondag voor de 46ste keer 's werelds beste Formule 3-rijders zijn uitgenodigd om te strijden om de eer. Ter stimulatie van de economie worden in Macau, indirect vernoemd naar de Chinese godin A-Ma, jaarlijks diverse festiviteiten gehouden om de circa 430.000 inwoners, inclusief de rijke elite en nu de maffia, een vorm van bestaan te geven. De Formule 3-race is daar één van.

Die Grand Prix is inmiddels wel een instituut van betekenis in de autosport geworden. Niet alleen door de entourage maar zeker doordat toekomstige Formule 1-rijders daar naam en faam hebben opgebouwd op het kunstmatige Circuito do Guia dat supersnelle baangedeelten langs de haven kent met snelheden van 260 kilometer per uur. Michael en Ralf Schumacher en Coulthard hebben er gewonnen terwijl Villeneuve, Irvine, Trulli, De la Rosa en Salo er het podium betraden. Allen huidige Formule 1-coureurs.

Ook de 20-jarige Christijan Albers heeft de verre reis naar Macau aanvaard om te bewijzen dat zijn Duitse Formule 3-titel geen toevalstreffer was, al blijft rijden op dat uitdagende circuit langs bergwanden, muurtjes en vangrails een gok van jewelste. Eigenlijk komt de lange trip hem niet uit. De in Bussum wonende Larense autocoureur staat volop in de belangstelling van diverse Formule 3000-renstallen. Hij heeft in Jerez reeds een test achter de rug bij kampioensteam West Competition dat volledig eigendom is van McLaren dat in de Formule 1 met Hakkinen weer wereldkampioen werd. Komende dinsdag en woensdag staan er weer officiële testdagen van de Formule 3000 in Barcelona op het programma en Albers is door andere teams gevraagd daar aanwezig te zijn. Omdat de deelnemers in Macau zich ook verplicht hebben om een week later in Zuid-Korea in actie te komen, betwijfelt de succesvolle Nederlander of hij tussentijds nog even op en neer naar Spanje zal reizen.

"Dat wordt, denk ik, echt te veel van het goede. Vooral ook omdat mijn ribben nog steeds pijn doen van een kartrace in Keulen waar ik aan een 24 uursrace heb meegedaan. Met het rijden in Macau heb ik daar geen last van maar ik weet niet hoe dat is als ik even heen en terug naar Europa ben geweest. Als ik dan gebroken terugkom in Korea en niets presteer, weet later niemand meer dat het door die pijn kwam. Ik denk dat ik het maar niet doe."

Albers staat voorlopig derde achter Japans F3-kampioen Darren Manning uit Engeland en tijdelijk teamgenoot André Couto, de 22-jarige zoon van een zakenman uit Macau. Een invloedrijke en dat telt hier in de enclave waar alleen nog het geld lijkt te beklijven.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.