Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
19 november 1999
 

[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[ABN AMRO]
[Tele2]
[Euronet]
[Veilinghal]

P&O-deelneming bezorgt
Nedlloyd nieuwe kater

  Van een onzer redacteuren - ROTTERDAM, vrijdag

Nedlloyd heeft opnieuw weinig plezier beleefd aan de 50%-deelneming in containerrederij P&O Nedlloyd. In het derde kwartaal was het aandeel van het Rotterdamse concern in het resultaat van de joint venture ƒ2,2 miljoen negatief. De winst uit gewone bedrijfsuitoefening van Nedlloyd bleef daardoor steken op ƒ4,4 miljoen.

P&O Nedlloyd boekte in het derde kwartaal een bedrijfsresultaat van $16 miljoen (ƒ35 miljoen), $14 miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De rederij wijt dit aan een 3% lagere gemiddelde opbrengst per teu (de standaardmaat voor container). Daarnaast namen ook de brandstofkosten fors toe in het derde kwartaal stegen deze met $12 miljoen.

Toch lijkt de containermarkt door het dieptepunt heen. Ten opzichte van het tweede kwartaal klom de gemiddelde opbrengst per teu met 5%. In het vorige kwartaal boekte P&O Nedlloyd nog een negatief bedrijfsresultaat van $34 miljoen.

Kostenbesparingen
Nedlloyd zegt "gematigd positief" te zijn over de ontwikkelingen bij de joint venture in het vierde kwartaal. Door kostenbesparingen denkt P&O Nedlloyd vanaf eind 2000 jaarlijks tenminste $100 miljoen te kunnen besparen.

Het belang in P&O Nedlloyd is de voornaamste activiteit van Nedlloyd sinds de verkoop van de landactiviteiten ETD aan Deutsche Post, eerder dit jaar. De enige eigen activiteit van Nedlloyd omvat nu nog Mammoet (transport van zware lading). Deze tak boekte in het derde kwartaal weliswaar een hogere omzet (van ƒ81 miljoen in dezelfde periode vorig jaar naar ƒ105 miljoen), maar het bedrijfsresultaat bleef met ƒ4,4 miljoen gelijk. Dit bedrag werd voorts geheel opgeslokt door even zo hoge beheerskosten.

De ETD-verkoop leverde Nedlloyd in het derde kwartaal wel een buitengewone bate op van ƒ585 miljoen, waardoor de nettowinst op ƒ587 miljoen uitkomt.

Volgende maand maakt Nedlloyd bekend wat het met de zak geld gaat doen, waar het nu op zit. Bestuurslid H. Meijer benadrukte gisteren nog eens dat een totale inlijving van de containerrederij-joint venture door Nedlloyd is uitgesloten. Evenmin zal het Rotterdamse concern zich omvormen tot een investeringsmaatschappij, verzekerde hij.

De financiering van een "megastap" (lees: acquisitie) door P&O Nedlloyd vond hij daarentegen wel een optie. Nedlloyd overweegt voorts het geld terug te geven aan de aandeelhouders.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.