Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
19 november 1999

 


[EUBOS.NL]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Vacatures]
[BOL]
[Autosite]

"Gezondheid Tudjman
licht verbeterd"

Van onze correspondent - BOEDAPEST, vrijdag

Volgens zijn artsen verbetert de gezondheid van de Kroatische president Franjo Tudjman langzaam maar zeker. De behandeling voor interne bloedingen na een darmbreuk worden echter nog steeds voortgezet.

Het is een wat optimistischer diagnose dan die vorige week werd gesteld. Toen werd gezegd dat de gezondheid van de 77-jarige Tudjman achteruit ging. In de pers werd er daarna op gespeculeerd dat de president kunstmatig in leven werd gehouden en het slechts een kwestie van tijd was voordat hij zou sterven. Volgens Amerikaanse bronnen lijdt de president al jaren aan kanker.

Tudjman, die Kroatië naar de onafhankelijkheid leidde tijdens de oorlog in ex-Joegoslavië, is de gezichtsbepalende figuur van zijn land. Zijn autoritaire regeerstijl liet weinig ruimte voor andersdenkenden of eventuele opvolgers. Hij wordt in Kroatië geëerd vanwege zijn bijdrage aan de onafhankelijkheid. Veel mensen verwijten hem echter ook de wijdverspreide corruptie in het land. De president had er een handje van om politieke getrouwen te belonen met zakelijke buitenkansjes.

Strijd

Verwacht wordt dat er na zijn dood een richtingenstrijd gaat plaatsvinden. Het Westen hoopt dat er dan meer kansen komen voor een democratische koers. Het is echter ook mogelijk dat de 'haviken', die banden hebben met de maffia in het Kroatische deel van Bosnië, de macht grijpen.

De ziekte van de president komt ook staatkundig slecht uit. Het is onduidelijk of Tudjman nu wel of niet een document heeft uitgeschreven voor de nieuwe parlementaire verkiezingen op 22 december. Het doorgaan van de volksraadpleging is daarmee onzeker geworden. Of Tudjman nog voor zijn ambt geschikt is zou de hoge raad moeten uitmaken, maar het gezag van Tudjman is zo sterk dat nog niemand daarover durft te beginnen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.