Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
19 november 1999

 


[EUBOS.NL]
[Veilinghal]
[Siteshopper]
[Vacatures]
[BOL]
[Autosite]

OVSE boekt succes
over Tsjetsjenië

door Guido van der Kreeke - ISTANBOEL, vrijdag

De Russische president Jeltsin is na een dag van keiharde confrontaties in Istanboel gezwicht voor internationale inmenging in het Russische conflict met Tsjetsjenië.

Deze doorbraak vond plaats nadat VN-secretaris-generaal Kofi Annan en de presidenten en regeringsleiders van de 54 landen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) het Russische geweld tegen de Tsjetsjeense bevolking unaniem als onaanvaardbaar veroordeelden.

Jeltsin koos na deze internationale verguizing uiteindelijk eieren voor zijn geld en stemde in met een OVSE-geleide missie naar Tsjetsjenië alsmede met een zoektocht naar politieke oplossingen voor het conflict.

Eerder op de dag had Jeltsin nog verklaard tot het bittere einde te zullen doorvechten om de "moordenaars en bandieten" uit te roeien met wie hij nooit zou onderhandelen. Zelfs de ondertekening van overeenkomsten voor de toekomstige veiligheid in Europa door de OVSE-landen stond op een gegeven moment op het spel.

Begrip

Ondanks de unanieme afwijzing van het Russische militaire geweld om regionale conflicten op te lossen, wist vooral president Clinton ervoor te zorgen dat de grillige Russische president niet helemaal in de hoek werd gedreven. Hij toonde begrip voor de bestrijding van terrorisme en appelleerde ook aan het moment dat Jeltsin begin jaren negentig zelf op een tank klom om de vrijheid van de Russen te verzekeren.

"Dat was een van de meest opwindende ervaringen uit mijn leven", aldus Clinton, die tegelijkertijd Jeltsin keihard op zijn nummer zette toen deze het NAVO-optreden in Joegoslavië vergeleek met het Russische militaire geweld in Tsjetsjenië.

Hoe beangstigend het Russische optreden in Tsjetsjenië voor omliggende landen is, toonde de president van Georgië, Edouard Sjevardnadze, die Rusland aanklaagde omdat het ook in zijn land dorpen bombardeerde. Sjevardnadze sprak openlijk de vrees uit dat Rusland in de Kaukasus met geweld zijn oude invloed opnieuw wil vestigen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright concludeerde na de ontknoping van gisteren, dat de weg nu open is om in de toekomst interne conflicten, die tot regionale conflicten dreigen uit te groeien, via de OVSE op te lossen. Tegelijkertijd stelde zij vast dat internationaal overeengekomen gedragsnormen van nu af aan toch gehandhaafd blijken te kunnen worden. "De OVSE heeft een goede voet tussen de deur gekregen."

Ook de ondertekening van een handvest voor de veiligheid in Europa voor de komende eeuw en het herziene verdrag voor vermindering en een evenwichtige verspreiding van conventionele wapens over Europa, kan nu tot haar opluchting vandaag plaatsvinden. Albright noemde het een grote winst dat de OVSE snelle reactieteams zal gaan vormen om conflicten vroegtijdig te voorkomen of direct na een crisis te helpen oplossen. In Kosovo was het voor het vormen van dergelijke civiele hulporganisaties nog vele maanden nodig.

Turkije en de vroegere Sovjet-republieken Georgië, Azerbeidzjan en Turkmenistan hebben in Istanboel afspraken gemaakt over de pijpleidingen met olie voor het Westen die door hun landen lopen.

De presidenten van deze landen, met president Clinton als getuige, ondertekenden documenten waardoor er een legale basis is gelegd voor circa 2000 kilometer lange pijpleidingen voor de olie en gas van de Kaspische Zee door Azerbeidzjan en Georgië naar Turkije.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.