&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
donderdag
18 november 1999

HSL

 

Tussen het kabinet en de Nederlandse Spoorwegen is een bikkelhard gevecht gaande over het nationaal en internationaal gebruik van de nieuwe HSL-lijn. Het gevecht is inmiddels zo uit de hand gelopen dat beiden niet meer met elkaar praten.

Intussen weet de Tweede Kamer bij gebrek aan informatie nauwelijks welke zijde ze moet kiezen. Er is daar een voorkeur voor de NS, maar tegelijk twijfel over het NS-bod en tegelijk twijfel of het alternatief van de minister, een openbare aanbesteding, wel kan.

Over het uiteindelijke doel is iedereen het wel eens. De concessie moet daar terecht komen waar dat het beste is voor de reizigers.

Om die reden is het begrijpelijk dat minister Netelenbos (Verkeer) niet weer met de NS wil gaan praten over exclusieve rechten nadat deze met een kennelijk te mager bod is gekomen en tussenoplossingen van de bewindsvrouwe heeft afgewezen. Te moeten onderhandelen 'met de hoed in de hand' wijst ze af.

Anderzijds is er een belang dat de NS een sterke positie houdt wil zij op lange termijn kunnen overleven wat voor de treinreizigers en voor de aandeelhouders, de belastingbetalers, ook van groot belang is.

Toch zou nog een poging moeten worden gewaagd via informeel overleg er uit te komen. Bij voortzetting van de oorlog is niemand gebaat.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Brandalarm

 

Bij een controle op de brandveiligheid bij de horeca in Eindhoven is gebleken dat bij twee van de drie uitgaansgelegenheden nooduitgangen waren afgesloten en vluchtwegen geblokkeerd. Ook voldeden de blusmiddelen niet aan de eisen.

Een vergelijkbaar beeld kwam eerder naar voren uit een controle in het Noord-Hollandse Purmerend. Ook daar was in veel gevallen een loopje genomen met de veiligheidsvoorschriften.

Dit alles getuigt van een schandalige slordigheid, die maar al te gemakkelijk tot verschrikkelijke rampen kan leiden.

In ons land bestaan veel strenge brandweerregels, maar al die regels zijn natuurlijk zinloos als uitbaters van disco's en andere druk bezochte gelegenheden zich er niet aan houden. Het gruwelijke bewijs kwam nog maar een jaar geleden uit het Zweedse Gotenburg, waar vele tientallen jongeren omkwamen bij een brand in een disco. Ook Zweden gold als veilig.

De Koninklijke Horeca Nederland heeft zich terecht bezorgd getoond over de resultaten van de controles in Eindhoven en Purmerend en zal haar leden erover aanspreken.

Maar dat is niet genoeg.

Het gebleken gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef bij een aantal ondernemers dient mede verholpen te worden met onverwachte controles en hoge boetes.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]