[Qxl]
[Cybercard]

Slovenië verpest EK-feestje Oekraïners

KIEV, donderdag

Slovenië heeft zich in Kiev verrassend geplaatst voor de eindronde van het EK voetbal in Nederland en België. De tweede playoffwedstrijd tegen Oekraïne eindigde in 1-1. De Slovenen hadden thuis met 2-1 gewonnen.

De Oekraïners kwamen voor 45.000 toeschouwers in de 69e minuut op voorsprong door een rake strafschop van Sergij Rebrov. De vreude was echter van korte duur. Tien minuten later maakte Miran Pavlin al gelijk.

Dat Denemarken zich zou plaatsen voor het EK was eigenlijk al wel voorzien. Na de 5-0 zege zaterdag in Tel Aviv waren de Scandinaviërs zo goed als zeker van het toernooi. De Denen deden het gisteren dan ook wat kalmpjes aan tijdens de return in Kopenhagen. Overigens stonden ze binnen een kwartier al met 2-0 voor door treffers van Brian Steen Nielsen en Ebbe Sand. Feyenoorder Jon Dahl Tomasson bepaalde de eindstand na rust op 3-0.

Als laatste en veertiende land speelt ook Turkije aankomende zomer mee in de strijd om het Europees kampioenschap. De Turken speelden net als zaterdag gelijk tegen Ierland. In Bursa werd echter niet gescoord. Het doelpunt van Tafur Havütcü in de uitwedstrijd in Dublin (1-1) was derhalve genoeg voor deelneming aan Euro 2000.

Playoff EK-kwalificatie, return-wedstrijden:

Oekraïne - Slovenië 1-1 (0-0). 69. Rebrov 1-0 (strafschop), 79. Pavlin 1-1. Scheidsrechter: Heynemann (Dui). Toeschouwers: 45.000. Eerste wedstrijd: 1-2. Slovenië plaatst zich voor EK.

Denemarken - Israël 3-0 (2-0). 3. Sand 1-0, 14. Nielsen 2-0, 64. Tomasson 3-0. Scheidsrechter: Melo Pereira (Por). Toeschouwers: 41.186. Eerste wedstrijd: 5-0. Denemarken plaatst zich voor EK.

Turkije - Ierland 0-0. Scheidsrechter: Veissière (Fra). Toeschouwers: 20.000. Eerste wedstrijd: 1-1. Turkije plaatst zich voor EK.