Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
18 november 1999
 

[V & L informatica]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Vacatures]
[Cybercard]

Bobber Rob Geurts viert
dit seizoen twintigjarig jubileum

door Jon Visbeen - NIEUWEGEIN, donderdag

Hij viert zijn twintigjarige jubileum als bobsleeër. In 1979, als broekie van twintig, keek hij destijds de kunst af van bij voorbeeld Job van Oostrum. Met knikkende knieën nam hij voor de eerste keer plaats in de ijsraket. Op slag raakte hij verknocht aan de snelheidssport, waarbij stuurmanskunst en sprintsnelheid van zowel piloot als remmer van cruciaal belang zijn.

Juist op dat laatste heeft Geurts, inmiddels veertig en bezig aan zijn tweede jeugd, hard getraind. Onder de bezielende leiding van de nieuwe coach Gert Grimme, voorheen werkzaam bij olympisch kampioen viermansbob Harald Czudai, werd vooral de start wetenschappelijker benaderd. De Duitse coach kan bogen op een rijke ervaring in de bobsleesport. De samenwerking verloopt volgens Geurts perfect. Alle gegevens zijn in de computer gestopt. Bij de analyse kwam naar voren, dat wij zo'n tien procent te kort komen bij de start. In Oberhof (Duitsland) heb ik daar speciaal op getraind. Telkens werden om de meter metingen verricht, waardoor wij een haarscherp inzicht kregen in ons bewegingspatroon. Ik ben ervan overtuigd, dat de start komend seizoen beter zal verlopen", aldus de gedreven sportschoolhouder, die na een knie-operatie pas sinds augustus voluit kan trainen.

Geurts kiest andermaal voor de tweemansbob. Als vaste remmer treedt Marcel Welten op. Het ingespeelde duo voelt intussen de hete adem in de nek van Arend Glas, die eveneens op professionele wijze de bobsport bedrijft. Bovendien verwelkomde Geurts in Olaf ter Braack en Johan Niemeyer een jonge garde, die een aanval op zijn troon zal wagen. "Dat is prima voor de ontiwkkeling van het bobsleeën. Competitie jaagt je naar een hoger niveau. Ik voel me toch nog steeds een beetje boegbeeld van deze wintersport in Nederland. En dat wil ik, ondanks de toegenomen concurrentie, nog even zo houden."

Na trainingskampen in Lillehammer, Winterberg en Königssee vertrekt de altijd enthousiaste bobsleeër uit Nieuwegein vandaag voor een serie World-Cupwedstrijden in Europa. In het achterhoofd bergt hij zorgvuldig Salt Lake City 2002 op. Dat is zijn ultieme doel en deelname aan de Olympische Winterspelen in de Amerikaanse stad zou een prachtige bekroning van zijn pionierswerk zijn. "In mijn jubileumjaar verwacht ik niet, dat ik me kwalificeer. Dan zou ik de World Cup moeten winnen en dat is een onrealistische gedachte. Maar ik kan wel uitvogelen waar ik internationaal sta. Of ik bij voorbeeld na dit seizoen moet denken aan de aanschaf van een nieuwe bob. Ik heb die beslissing uitgesteld, omdat gebleken is dat de nieuwe bobs niet sneller zijn. Bovendien kost me dat zo'n slordige 40.000 gulden. Voorlopig daal ik dus af in mijn tien jaar oude, maar vertrouwde slee."

Het seizoen van Geurts en zijn remmer Welten begint met de World Cup op 26 november in Lillehammer, waarna Winterberg, Igls en Königssee volgen. Hij hoopt in zijn jubileumjaar als nooit tevoren naar beneden te glijden. Want voor Robbie Geurts moet en kan het altijd sneller en beter.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.