Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
18 november 1999
 

[Tele2]
[Veilinghal]
[ABN AMRO]
[Primafoon opent je wereld]
[BOL]
[Euronet]

Winstval bij Stork door
voorziening ingenieurstak

Van een onzer redacteuren NAARDEN, donderdag

Stork heeft gisteren vriend en vijand verrast met een winstwaarschuwing. Het Naardense concern meldde nabeurs dat de nettowinst dit jaar "tenminste" gehalveerd wordt ten opzichte van die over 1998. Oplopende verliezen bij de ingenieursdivisie zijn de grootste oorzaak van de winstval. De beoogde Amerikaanse koper van de kwakkelende groep heeft daardoor "second thoughts".

Vorig jaar boekte Stork nog een winst van ƒ189,2 miljoen bij een omzet van ƒ4,96 miljard. Het resultaat over 1999 zal derhalve nu op maximaal ƒ95 miljoen uitkomen. Over het eerste halfjaar bedroeg de nettowinst ƒ77 miljoen, waarmee de verwachte winst over de tweede jaarhelft volgens Stork in het gunstigste geval dus ƒ18 miljoen bedraagt.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers, afgelopen augustus, rekende het industriële concern nog op een "bescheiden verdere stijging" van het nettoresultaat. Bij die gelegenheid maakte Stork ook bekend een koper, het Amerikaanse Jacobs Engineering, te hebben gevonden voor de ingenieurstak.

Zorgenkindje
Deze divisie is al twee jaar een zorgenkindje voor het concern. De problemen zijn ook al langer zo ernstig dat topman A. Veenman driekwart jaar geleden hoogstpersoonlijk de leiding over de groep op zich nam. In de eerste helft van dit jaar boekte Stork Engineers & Contractors nog een negatief resultaat van ƒ17,7 miljoen.

Met het aandienen van Jacobs Engineering leek Stork van de zwakke schakel verlost. Het Naardense concern kwam immers een principe-akkoord met het Amerikaanse bedrijf overeen over de overname van de groep. Maar inmiddels blijkt Jacobs Engineering ernstig te twijfelen over de geplande aankoop.

Volgens Stork-bestuurslid H. van den Boogaard zijn de overnamegesprekken alleen vertraagd en niet stopgezet. "Wij zijn nog in gesprek. Het duurt alleen wat langer", luidt zijn commentaar.

Of Jacobs door de verslechterde marktsituatie minder voor Stork Engineering wil betalen, wil Van den Boogaard niet bevestigen. Stork rekent er echter niet meer op dat het dit jaar nog van de divisie wordt verlost.

"Jacobs heeft het boekenonderzoek bijna afgesloten, maar het ziet er niet meer naar uit dat de verkoop dit jaar rondkomt", aldus Van den Boogaard. Op zoek gaan naar andere potentiële kopers kan Stork vooralsnog niet. De onderhandelingen met Jacobs zijn nog altijd exclusief.

Oplopende verliezen
Het gevolg is dat Stork volledig voor de oplopende verliezen van de ingenieurstak blijft opdraaien. Het concern moet daardoor een "aanzienlijke voorziening" treffen. Volgens Van den Boogaard gaat het om een bedrag van "enkele tientallen miljoenen guldens". Ook zal opnieuw het mes diep in de organisatie van de divisie worden gezet om de oplopende verliezen een halt toe te roepen. Hoeveel arbeidsplaatsen daardoor verloren gaan, is niet bekend.

Naast de aanhoudende problemen in de ingenieursgroep kampt Stork ook met toenemende margedruk in de divisie food processing, die machines voor de voedingsindustrie maakt. Stork had juist gerekend op een lichte margeverbetering in de tweede jaarhelft, maar kwam bedrogen uit.

"We moeten nog steeds vechten om orders uit de markt te halen", aldus Van den Boogaard. De problemen doen zich in drie van de vier sectoren voor. Alleen in de pluimveesector draait Stork naar verwachting.

Van den Boogaard ontkent dat het tijdstip van de winstwaarschuwing iets te maken heeft met soortgelijke meldingen van Accell en Vedior op dezelfde dag. "Wij hadden dinsdag de commissarisvergadering en redden het gewoon niet meer om het nieuws vanmorgen (woensdag, red.) voorbeurs naar buiten te brengen."

Toch doet de aankondiging nabeurs vreemd aan. Enkele uren eerder verstuurde Stork nog een persbericht waarin werd gemeld dat het concern "een vooraanstaande positie op de verhuurmarkt voor materieel" heeft bereikt met de overname van Reisiger Beheer. Mede op basis van die informatie klom het Stork-aandeel gisteren nog met EUR0,10 op EUR18,30.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.