Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
18 november 1999
 

[Veilinghal]
[Siteshopper]
[BOL]
[Vacatures]
[EUBOS.NL]
[Autosite]

Deense zedendelinquenten voor
de keus: castratie of cel

door Rolien Créton - KOPENHAGEN, donderdag

In Denemarken worden zware zedendelinquenten voor onbepaalde tijd in vrijheid gesteld als ze zich medicinaal laten castreren. Dat gebeurt door injecties die, zolang de behandeling duurt, impotentie tot gevolg hebben. Medici spreken van een succes: geen van de delinquenten die onder behandeling staat, is opnieuw in de fout gegaan. Ze betalen hun vrijheid echter met het risico van levenslange impotentie.

De methode wordt sinds tien jaar toegepast, zegt de arts Heidi Hansen, expert op het gebied van castratie en hoofd van de medische afdeling van Herstedvester, de gevangenis waar de gevaarlijkste zedendelinquenten terechtkomen.

Hansen: "De gevangene, die ook psychologisch behandeld wordt, moet een keer in de twee weken naar de gevangenis, het ziekenhuis of politiebureau voor een injectie met een hormoonremmend middel. Als hij een keer verzuimt, staat de politie meteen voor zijn deur en wordt hij weer gevangen gezet."

Beste oplossing
Het blijft een vreselijke keuze, achter de tralies of impotent, zegt de arts. Toch vindt zij castratie, tenminste voor een deel van de gevangenen, de beste oplossing.

"Veel zware zedendelinquenten hebben door deze behandeling een beter leven gekregen. Ze raken verlost van hun seksuele dwanggedachten die hen dag en nacht bezighouden. Ze kunnen eindelijk aan andere dingen denken en een meer normaal leven leiden. Maar op een normaal seksleven hoeven ze niet meer te rekenen."

Denemarken kent een oude en controversiële traditie van castratie van zedendelinquenten. Als eerste in de wereld nam het parlement in 1929 een wet aan waardoor chirurgische castratie, dat wil zeggen castratie door operatief ingrijpen, werd toegestaan.

Tussen 1930 en 1970 werden zo'n 1000 gevangenen permanent impotent gemaakt. In 1970 was de kritiek zo toegenomen dat de chirurgische castratie werd afgeschaft.

In de jaren die volgden werden zedendelinquenten uitsluitend met psychotherapie behandeld. Maar toen duidelijk werd dat zo'n 20 procent van hen steeds nieuwe zedendelicten beging, werd in 1989 wettelijk toegestaan om met toestemming van de gevangene medicinale castratie uit te voeren.

Mensonterend
Maatschappelijk werker Jörgen Eckert, die 24 jaar in de Herstedvester gevangenis werkte, vindt castratie mensonterend: "Het klinkt mooier dan de zaadballen chirurgisch verwijderen, maar het lijkt er verdacht veel op. De arts bepaalt bij wie en hoelang de medicinale castratie plaatsvindt."

De combinatie van castratie met psychotherapie, die Heidi Hansen voorschrijft aan zware zedendelinquenten is volgens Eckert nutteloos: "Hoe kan er een vertrouwensrelatie ontstaan tussen een gevangene en een therapeut als tegelijkertijd wordt gedreigd met impotentie? Het is vernederend je manlijkheid kwijt te raken."

Eckert wijst erop dat er ook andere factoren meespelen: "Het kost bijna niets en het is een manier om gevaarlijke delinquenten te 'ontwapenen'."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.