Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

donderdag
18 november 1999
 

[ABN AMRO]
[Compu'Train]
[CMG]
[EUBOS.NL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[BOL]
[Yess]
[Euromatch/Brunel]

Autofraudeurs ontmaskerd

door Martijn Koolhoven en Theo Jongedijk

NIEUWEGEIN/BERLIJN, donderdag

De Duitse politie heeft gisteren een bende opgerold die jarenlang met nepaanrijdingen Nederlandse en buitenlandse verzekeringsmaatschappijen voor miljoenen guldens heeft opgelicht.

De criminele organisatie, die bestaat uit 74 verdachten en ook vertakkingen heeft in ons land, wordt verantwoordelijk gehouden voor de grootste fraude met autoverzekeringen ooit.

In de afgelopen vier jaar zette de bende zeker 45 ongelukken met dure personenwagens van de merken Mercedes, BMW en Jaguar in scène. Een aantal nepbotsingen vond in ons land plaats.

Een internationaal onderzoek naar de bende kwam medio 1998 opgang dankzij de oplettendheid van de Nederlandse verzekeraar Centraal Beheer in Apeldoorn en het schadebureau O & O in Nieuwegein, die als eersten in de gaten hadden dat er iets niet klopte. Behalve Centraal Beheer waren ook Delta Lloyd, Nationale Nederlanden, Aegon, ABN Amro, het Waarborgfonds en de Zwolsche Algemene het slachtoffer.

De zogenaamd gloednieuwe bolides van de bende waren in werkelijkheid niets anders dan schadewagens. In sociaal zwakke milieus werden mensen geronseld die tegen een bedrag van meestal niet meer dan duizend gulden een valse verklaring over 'het ongeluk' aflegden. Telkens bedroeg de schade meer dan 25.000 gulden. Een corrupte deskundige maakte vervolgens rapport op. Tot op heden is de fraude vastgesteld op DM 1,4 miljoen, maar dit bedrag zal zeker nog oplopen.

Als hoofdverdachte is gisteren in de Hamburgse uitgaansbuurt St. Pauli een 36-jarige man van Joegoslavische afkomst aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een Europees netwerk van tussenpersonen te hebben opgezet, dat actief was bij het uitvoeren van de nepaanrijdingen in Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken en Duitsland.

Valse taxatierapporten

Ook kon in de deelstaat Nedersaksen een 47-jarige deskundige worden aangehouden die tegen vergoeding bereid was na iedere nepaanrijding een vals taxatierapport op te stellen. Op grond van die verklaringen gingen de verzekeraars over tot uitkering.

De bende viel door de mand toen een groot aantal internationale schadegevallen naast elkaar werd gelegd. Een Mercedes 500 SL bleek bij die vergelijking niet alleen op 6 augustus '97 een ongeluk in Helsingör (Denemarken) te hebben gehad, maar drie weken later in Wenen (Oostenrijk) ook nog eens in de prak te zijn gereden. Met hetzelfde voertuig waren overigens door de bende eerder al ongelukken in Nederland en België geclaimd. Aan verzekeringspenningen leverde dit de bende ten onrechte DM 221.369 op.

Het Duitse onderzoeksteam van honderd man liet gisteren op 21 adressen huiszoeking verrichten, waarbij zes verdachten werden aangehouden. De verwachting is dat in andere Europese landen de komende tijd meer bendeleden zullen worden opgepakt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.