Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
17 november 1999

 


[Vacatures]
[V & L informatica]
[Qxl]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Cybercard]

Héél Engeland maakt zich niet
druk over return tegen Schotland

LONDEN, woensdag - door Raymond Kerckhoffs

Diep in hun hart haten ze de vermeende snobistische Engelsen met hun hooghartige instelling. Maar nu ruikt de 'Tartan Army' juist kansen omdat de vermaledijde 'Auld Enemy' zich zo arrogant opstelt. Heel Schotland koestert de hoop dat het Engelse elftal na de 0-2 zege op Hampden Park de return onderschat en zich iets te makkelijk winnaar waant van de 'Battle of Britain'. "We zijn pas half weg", blufte de Schotse bondscoach Craig Brown optimistisch.

Stervoetballer David Beckham is er, evenals zijn trainer en medespelers, heilig van overtuigd, dat Engeland zal deelnemen aan Euro 2000. Na de 2-0 in Schotland zien de Engelsen de return, vanavond voor 70.000 toeschouwers in Wembley, als een formaliteit.

FOTO: ROB DE JONG

Vanavond moet de veerkracht van Schotland blijken. Het lijkt een schier onmogelijke opgave, maar de onverzettelijkheid, het Braveheart van de mannen in kilt moet nooit onderschat worden. Op het heilige gras van Wembley wordt met deze 'traditional voor de laatste keer om de prijzen gestreden. Na deze 'slag' staan er nog een tweetal vriendschappelijke wedstrijden op het programma, voordat in augustus de slopershamer een einde aan het legendarische stadion maakt. In 2003 moet er dan een nieuw Wembley verrijzen dat plaats biedt aan 90.000 mensen. Alle attributen uit het oude stadion worden inmiddels te koop aangeboden en die veiling houdt heel Engeland nu al in de ban.

Zo heeft Paul Gascoigne een bod uitgebracht op de stoel die speciaal voor koningin Elizabeth is gereserveerd. Mohammed Al Fayed wil de Twin Towers overnemen. De kostprijs bedraagt nog geen duizend gulden, maar wanneer de vader van de overleden minnaar van 'Lady Di' beide torens naar zijn kantoor in Harrods wil verplaatsen, kost de verbouwing toch nog een kleine honderd miljoen gulden.

Deze handel met historisch goed wordt momenteel in tabloids breder uitgemeten dan de Big Final. Het pleit zou al geslecht zijn. Op de zwarte markt rond Piccadilly Circus is er nauwelijks nog interesse voor tickets. Ook op de traditionele persconferentie daags voor de interland, besteedde trainer Kevin Keegan nauwelijks aandacht aan de laatste klassieker tussen de Sassenachs uit het Zuiden en de Jocks uit het Noorden. Hij pareerde de kritiek dat de overwinning van afgelopen zaterdag niet imponerend was, door zijn eigen elftal de hemel in te prijzen.

"Als we het nu niet halen, zou dat voor Engeland de grootste teleurstelling in de geschiedenis van het voetbal zijn", verklaarde Keegan zelfverzekerd. "De enige tegenstander zijn we zelf. We moeten het duel controleren. Daarnaast moeten we de 70.000 Engelse toeschouwers in Wembley spektakel bieden. Of we verder komen hangt niet van de Schotten af. Wij hebben de sleutel in handen."

Ondertussen blikte Keegan al voorwaarts naar het Euro 2000 en werd er openlijk over de selectie gediscussieerd die in juni naar Nederland en België afreist. "Na de zege van zaterdag is de sfeer optimaal. Voor het eerst sinds ik bondscoach ben, kan ik over de club Engeland spreken. De jonge spelers luisteren leergierig naar de ouderen. Het is een hechte eenheid."

In het mediaspektakel rond de Engelse ploeg stal Spice-boy David Beckham zoals altijd de show. "Als ik nu niet het volste vertrouwen in een goede afloop heb, kan ik het nooit hebben", zei hij met een ondeugende glimlach. "Zaterdag in Glasgow heb ik een van de spectaculairste wedstrijden uit mijn carrière gespeeld. Spelen in zo'n indrukwekkende ambiance is het mooiste wat er is. Het duel was beladen. We speelden niet alleen tegen supergretige Schotten, ook nog eens tegen 40.000 uitzinnige toeschouwers. Op het moment dat we dat legioen stil kregen, liep ik met kippenvel over het veld."

De eeuwige overheersing van de Engelsen zet kwaad bloed bij de Schotten. Ooit hopen ze de strijd tegen de vernedering te winnen. Aan de laatste strohalm grijpen ze zich vast. "Ik heb mijn werk gedaan", riep bondscoach Brown strijdvaardig. "Een paar weken geleden zat ik ook al op Wembley en zag hoe het Engelse verdedigingscentrum Tonny Adams en Martin Keown, toen in dienst van werkgever Arsenal, werd gedold door Barcelona. Blijkbaar kunnen ze niet goed overweg met het ruimtelijke veld van Wembley. Daar moeten wij gebruik van maken."

In zijn dappere reden vergat Brown te vermelden dat hij niet de luxe heeft om over wereldspitsen als Rivaldo, Kluivert en Vigo te beschikken. "Maar", fluisterde Brown, waarna hij enkele seconden zijn adem inhield, "The game isn't over, until it's over!"

Spanje groepshoofd

De UEFA heeft in samenspraak met Euro 2000 Spanje tot laatste groepshoofd gekozen. Eerder was al bekend gemaakt dat de organiserende landen Nederland en België én regerend Europees kampioen Duitsland groepshoofd bij de loting zouden zijn.

Spanje werd gekozen omdat zij de beste resultaten hebben behaald tijdens de kwalificatiewedstrijden richting het WK in 1998 en in de kwalificatie voor Euro 2000. De loting vindt op 12 december in Brussel plaats.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.