Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
17 november 1999
 

[Tele2]
[BOL]
[Euronet]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]
[Primafoon opent je wereld]

Daling werkloosheid in
landen Europese Unie

Van onze correspondent - FRANKFURT, woensdag

De werkloosheid in tal van belangrijke landen in de Europese Unie zal de komende twee jaar dalen. Dat is mogelijk dankzij de aantrekkende economische groei, die evenals in de VS gepaard gaat met een alleszins aanvaardbare inflatie-ontwikkeling, waardoor de rente de eerste tijd niet meer omhoog hoeft, in elk geval niet voor 2001.

De gemiddelde werkloosheid in Europa daalt van 10,2% dit jaar tot 9,1% in 2001, zo verwacht de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, waarbij de 29 grootste industrielanden zijn aangesloten, in de voorlopige versie van haar halfjaarlijkse Economic Outlook. In december verschijnt het definitieve rapport.

Volgens de OESO gaat de gemiddelde Europese groei van 2,1% dit jaar tot 2,8% toenemen volgend jaar en het jaar daarop. De enige dissonant is de olieprijs die blijft stijgen en al doende vrijwel de enige factor is die opdrijvend werkt op de inflatie. Duurdere olie zal dan ook een deel van de groei in de industrielanden teniet doen, maar eenzelfde verwoestende uitwerking op de wereldeconomie als de forse prijsstijgingen in de jaren '70 en '80 voorziet de OESO niet. Daarvoor hebben de industrielanden teveel gedaan de afgelopen jaren om hun afhankelijkheid van olie te verminderen, maar toch had de groei in de industrielanden volgend jaar een kwart tot een half procent hoger uit kunnen vallen zonder hogere olieprijzen.

Dit jaar ligt de gemiddelde olieprijs op $17,3 per vat van 155 liter, volgend jaar zal dat gemiddelde $22,1 bedragen, een stijging met 28%. In 1999 trok de olieprijs al met 37% aan doordat de OPEC zich eindelijk houdt aan gemaakte afspraken over productiebeperking en niet stiekem toch verkoopt. De huidige prijs voor een vat olie op de wereldmarkt ligt nu op $25, wat te merken is aan de snel stijgende benzineprijzen.

Uitgesplitst naar de grote landen spant Frankrijk de kroon. Dit tweede land van de eurozone laat uitstekende groeicijfers zien, veel beter dan verwacht. Engeland, dat overigens niet tot de eurozone behoort, continueert de huidige gestage groei en alleen Duitsland blijft achter volgens de OESO. De Duitse onderzoeksinstituten hebben net voor dit jaar inderdaad teleurstellende cijfers van 1,4% groei bevestigd, maar zien volgend jaar meer verbetering dan de OESO en de Duitse regering zelf. De OESO wordt vooral gevoed door gegevens die van regeringen zelf afkomen.

De OESO heeft wel zorgen over de snelheid van de economische expansie in de VS. Zij ziet een groeivertraging van 3,8% in 1999 tot 2,3% in 2001. De krappe arbeidsmarkt, het gigantische tekort op de lopende rekening en de wild groeiende consumptieve kredieten dreigen de inflatie op te drijven en een renteverhoging is onontkoombaar.

Daarmee zou de groei in de VS, het grootste industrieland ter wereld, dan afnemen tot onder het gemiddelde van de overige OESO-landen. In de OESO-regio zal de groei volgens verwachting vertragen van 2,8% dit jaar tot 2,6% in 2001.

Japan groeit dit jaar met 1,4% en volgend jaar met 1,2%, dat lijkt weinig maar tegen het licht van de zware crisis en de krimpende economie van de laatste jaren is er sprake van opluchting, volgens de OESO bewijzen deze weliswaar mager groeicijfers voor Japan toch dat de Azië-crisis voorbij is.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.