Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
17 november 1999
 

[Tele2]
[Euronet]
[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]

Rente deert Dow niet

Van een onzer redacteuren - NEW YORK, woensdag

De neutrale visie van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, op de economische ontwikkelingen gaf beleggers gisteren weer moed. Ondanks de renteverhoging van een kwart procentpunt tot 5,5% boekte de belangrijke Dow Jones-index gisteren een winst van 171,58 punten op 10932,33. Daarmee komt de magische grens van 11.000 punten weer in zicht.

De Fed continueerde gisteren het remmende beleid om oververhitting van de economie tegen te gaan. Eerder dit jaar werd de rente al tweemaal met een kwart procentpunt verhoogd, op 30 juni en 24 augustus. Na de laatste vergadering op 5 oktober werd de rente echter ongemoeid gelaten.

Marktpartijen toonden zich gisteren opgelucht dat de rente-angst nu de kans krijgt weg te vloeien. De uitspraken van de Fed werden geïnterpreteerd als zou er op korte termijn geen nieuwe renteverhoging meer volgen. De centrale banken stelden dat de verhoging van gisteren "het risico van inflatie belangrijk zal verminderen".

Vlak na de aankondiging van de Fed stond de Dow Jones 130 punten in de plus. Vijftien minuten later was van die winst nog slechts 50 punten over, maar later op de dag trok het koersniveau toch weer aan om op nagenoeg het hoogste punt te sluiten.

Dit alles vond plaats bij een forse omzet van 940 miljoen stukken (dubbel geteld). Ook bredere indices sloten unaniem hoger: de Nasdaq-index klom met ruim 73 punten naar 3293 en de brede Russell-index, met daarin 2000 fondsen opgenomen, steeg met bijna 4 punten naar 456,88.

Beleggers concentreerden zich gisteren vooral op de financiële waarden, de technologie-sector en de energie-aandelen. De obligatiemarkt lag er daarentegen verlaten bij.

Opvallende stijgers in de technologie waren internet-zoekmachine Lycos (plus $1¼ op $61¼) en de elektronische veiling Priceline.com. Dit laatste fonds maakte bekend haar geografische werkterrein uit te breiden. Het aandeel werd $5 hoger gewaardeerd op $65. Daarentegen moest Dow-component Home Depot driekwart dollar terug tot $78, ondanks een beter dan verwachte winst per aandeel over het derde kwartaal.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.