Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
17 november 1999
 

[Tele2]
[BOL]
[Veilinghal]
[Euronet]
[ABN AMRO]
[Primafoon opent je wereld]

'Sollicitatieplicht ouderen
probleem arbeidsbureaus'

door ALEX DE VRIES - AMSTERDAM, woensdag

Werkloze ouderen die verplicht worden te solliciteren, kunnen niet op steun rekenen van de arbeidsbureaus. Volgens de vakcentrale FNV hebben deze 55-plussers daarom "geen kansen op de arbeidsmarkt".

 

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van een FNV-enquête naar arbeidsbemiddeling van werkloze ouderen. De arbeidsvoorziening, verantwoordelijk voor de arbeidsbureaus, komt hier niet aan toe. "Het beeld nu is dat de arbeidsbureaus deze groep geen ondersteuning geeft", aldus FNV-bestuurder A. Jongerius. "Laat staan als ze verplicht worden te solliciteren."

De Arbeidsvoorziening beaamt de problemen van herintredende 55-plussers. "Hoe ouder, hoe moeilijker te bemiddelen", zegt woordvoerster G. Niemöller. "Maar als van ons gevraagd wordt deze groep actief te helpen, dan doen wij dat natuurlijk. Nadeel van een generieke maatregel is wel dat pas op termijn het effect duidelijk wordt en ook of wij dat aankunnen."

Binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) is tussen werkgevers en de vakbeweging een patstelling ontstaan over de sollicitatieplicht voor uitkeringsgerechtigden ouder dan 57,5 jaar. Sinds 1 mei van dit jaar moet deze groep zich weliswaar verplicht inschrijven bij de arbeidsbureaus, maar hoeft niet te solliciteren.

De werkgevers, met VNO-NCW voorop, willen dat de SER aan het kabinet adviseert dat snel een sollicitatieplicht wordt ingevoerd. Het kabinet wil dat ouderen vanwege de vergrijzing langer gaan doorwerken. Volgens de werkgevers moet de lage arbeidsparticipatie van ouderen snel worden opgekrikt (circa 25% van de 55-plussers werkt). In de marktsector staan momenteel ruim 180.000 vacatures open. "Het is alle hens aan dek", aldus VNO-NCW.

"Onzin. Er is nog altijd leeftijdsdiscriminatie.", reageert Jongerius. Volgens haar moeten de bedrijven de hand in eigen boezem steken. "Ouderen komen ook in de huidige krappe arbeidsmarkt moeilijk aan de slag. Bedrijven vinden een jonge werknemer nog steeds interessanter." CNV-bestuurder R. van Splunder wil ook eerst meer zekerheid over de kansen. "Als we nu de plicht invoeren, doen we hen daarmee groot sociaal onrecht aan", zo stelt hij.

Een unaniem SER-advies komt er volgens FNV en CNV alleen als de sollicitatieplicht voor nieuwe gevallen gaat gelden, gefaseerd wordt ingevoerd en de richtlijn 'passende arbeid' voor ww-gerechtigden wordt aangepast. Die richtlijn houdt in dat hoe langer men werkloos is, men steeds lager geschoold werk moet accepteren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.