Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
17 november 1999
 

[Euronet]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Primafoon opent je wereld]
[Tele2]
[Veilinghal]

MCI klaagt bij EC
over KPN, Libertel

Van onze correspondent - BRUSSEL, woensdag

Het Amerikaanse telecombedrijf MCI Worldcom heeft bij de Europese Commissie een formele klacht ingediend tegen onder meer KPN en Libertel. MCI vindt dat een aantal Europese aanbieders buitensporig hoge prijzen in rekening brengt voor het bellen van een vaste naar een mobiele telefoon.

MCI heeft een 100 pagina's dik rapport in Brussel ingediend en wil dat de commissie maatregelen neemt om de prijzen omlaag te krijgen. Volgens het Amerikaanse bedrijf betalen Europese bellers jaarlijks met zijn allen zo'n ƒ7,7 miljard teveel als gevolg van het gebrek aan concurrentie.

Behalve KPN en Libertel heeft MCI ook het Duitse Detemobil en Mannesmann Mobilfunk aangeklaagd en in Zweden het bedrijf Comviq.

De Commissie heeft de klacht van MCI gisteren bevestigd en gaat de zaak onderzoeken. Als Brussel de klacht gegrond acht, wil MCI een schadevergoeding eisen van de vijf telecombedrijven. De Commissie kan de betrokken bedrijven verordonneren hun prijzen aan te passen.

De Europese Commissie richt zijn pijlen al langer op de telecomsector. Een jaar geleden stelde Brussel reeds een onderzoek in naar de tarieven. In een aantal landen, zoals Ierland, leidde dat tot prijsmaatregelen maar in Nederland en Duitsland liet de Commissie dat over aan de nationale toezichthouders. MCI vindt echter dat die te weinig bevoegdheden hebben om het mobiele netwerk goed te reguleren.

De Nederlandse toezichthouder Opta heeft in juni Libertel en KPN aangewezen als grootste marktpartijen om hen daarmee te dwingen de prijzen te verlagen. KPN zei gisteren in een reactie dat de tarieven voor het bellen van vast naar mobiel worden afgesproken in samenspraak met de mobiele aanbieder waar de klant naar toe belt. Beide partijen maken kosten en rekenen die door aan de beller.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.