Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
17 november 1999
 

[ABN AMRO]
[Primafoon opent je wereld]
[Tele2]
[Euronet]
[Veilinghal]
[BOL]

Deel ABB naar Draka

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, woensdag

Kabelfabrikant Draka neemt de Zweedse en Noorse kabelactiviteiten van het Zweeds/Zwitserse conglomeraat ABB over. De activiteiten voegen EUR200 miljoen toen aan de omzet, waarmee Draka haar marktaandeel in Noordwest-Europa vergroot tot een slordige 25%.

De overname past in de strategie om een in de grote Europese markten een marktaandeel van minimaal 15% te behalen. Eerder dit jaar acquireerde Draka het Britse Delta en het Nederlandse NKF, evenals Draka een voormalige Philips-dochter. De nieuwste aanwinst betreft twee vestigingen in Zweden (ca. 275 werknemers) en drie in Noorwegen (575 werknemers). Daarmee komt de totale omzet van Draka op EUR1,6 miljard (ruim ƒ3,5 miljard), goed voor een derde plaats in de Europese kabel-top drie.

Voorlopig is er vanuit de in Amsterdam gevestigde holding even geen nieuws te verwachten, zo stelde topman ing. S.J. van Kesteren gisteren tijdens een persconferentie. "Het is nu even alle hens om de aanwinsten te consolideren." Volgens de directievoorzitter is Draka net op tijd geweest, aangezien het afgelopen jaar in het teken heeft gestaan van bedrijven die zich òf hebben versterkt, òf zich hebben teruggetrokken uit de kabelmarkt. "Echt grote kansen zitten er nu niet meer bij. De kleine en middelgrote regionale fabrikanten zijn overgebleven."

De ABB-fabrieken behalen niet de door Draka nagestreefde rentabiliteit van 12%, een doel dat overigens al eerder verder uit beeld raakte door de overname van NKF. "De Noorse bedrijven zitten iets onder onze target, de Zweedse een stuk", aldus Van Kesteren. Door de verschillende vestigingen meer gespecialiseerd werk te laten doen en de marketinginspanningen te combineren denkt Draka "binnen twee tot drie jaar" de doelstelling te hebben gehaald. De acquisitie draagt wel al bij aan een toename van de winst per aandeel.

Van Kesteren wilde gisteren niets kwijt over het bedrag dat aan ABB wordt betaald. De overname wordt gefinancierd met een overbruggingskrediet, dat uiterlijk in maart 2000 wordt omgezet in een definitieve regeling waarbij een uitbreiding van het aantal waarschijnlijk onderhands te plaatsen aandelen niet meer zal zijn dan 10% van het huidige aandelenkapitaal.

De producten van de nieuwe aanwinsten passen precies in het rijtje kernactiviteiten van Draka: communicatiekabels (koper en glasvezel), klantspecifieke kabels (bijvoorbeeld in de auto-industrie) en laagspanningskabels (elektriciteitskabels in gebouwen). De productie van de grotere energiekabels, afkomstig van NKF, wordt nog voor het einde van dit jaar aan Pirelli overgedaan.

Naar verwachting zal de communicatiemarkt, die door onder meer het sterk toenemende internetverkeer met 15 à 20% per jaar groeit, binnen drie tot vijf jaar goed zijn voor de helft van de Draka-omzet. Nu is dat nog 40%. De markt voor laagspanningkabels (35% van de omzet) is het minst spectaculair, en gaat qua groei ongeveer gelijk op met het nationaal inkomen. Daar tussenin zitten de klantspecifieke kabels, waarvan er jaarlijks zo'n 8 tot 10% meer worden afgezet. "Dat komt vooral doordat de hoeveelheid kabel per vliegtuig of auto sterk is gestegen", aldus Van Kesteren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.