Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
17 november 1999
 

[BOL]
[ABN AMRO]
[Tele2]
[Euronet]
[Veilinghal]
[Primafoon opent je wereld]

AEX-index piekt opnieuw

AMSTERDAM, woensdag

De Amsterdamse effectenbeurs ging gisteren dan toch ruimschoots door de 600 punten-grens. Handelaren noemden het een "hausse van de angst". Met angst, maar vooral toch ook hoopvol werd gistermiddag uitgekeken naar het rentebesluit van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

"Ik hoop dat ze de rente daar verhogen. Maar dan moet het een kwart procentpunt zijn", stelde een handelaar gisteren. "Als ze er dan ook nog bij aangeven dat dat dan voorlopig de laatste verhoging is, dan denk ik dat de beurzen rijp zijn voor een flinke rit omhoog."

Ook was te horen dat als de AEX-index ruim boven de 600 punten zou sluiten, dat een extra impuls zou geven. Beroepshandelaren hebben nogal wat short posities opgebouwd en die zouden naar de verwachting van analisten over gaan tot het afbouwen van die posities, en dus zou dat een koopgolf teweeg brengen.

Al met al keken beleggers gisteren met een groeiend vertrouwen naar de markt. Dat bleek ook uit de omzetten, die gaandeweg de dag toenamen. Per saldo was er sprake van een redelijke omzet. De AEX-index sloot, mede dankzij een opgewekte start van Wall Street, 4,4 punten hoger op een recordstand van 604,11.

Het Duitse Mannesmann is onderwerp geworden van een overnamestrijd, waarbij het met name gaat om de telecom-belangen. Het Britse Vodafone, dat de meerderheid bezit van Libertel, wil de telefoonactiviteiten van het Duitse concern graag koppelen aan de eigen belangen.

Een dergelijke overnamestrijd leidt er meestal toe dat andere spelers in zo'n sector ook in de schijnwerpers komen te staan, en dat is ook bij KPN het geval. KPN was weliswaar niet de grootste stijger van de dag, maar wist er wel bijna twee procent bij te sprokkelen op EUR56,49.

KPN Qwest zag daarentegen een einde komen aan de haast onwaarschijnlijke opmars. De aandelen kwamen naar de beurs tegen een prijs van EUR20, eindigden de eerste handelsdag al meer dan EUR10 hoger en noteerden eergisteren een hoogste koers van EUR43,95. Het verbaasde handelaren dan ook absoluut niet dat, ondanks de opgewekte stemming ter beurze, beleggers maar eens wat winsten gingen verzilveren. De stukken sloten EUR2,25 lager op EUR41,70. Maar Versatel profiteerde wel volop van de strijdlustige stemming en kon liefst tien procent winst boeken op een slot van EUR21. Geruchten willen overigens dat MCI Worldcom belangstelling zou hebben voor het bedrijf.

Hagemeyer voerde de lijst met winnaars aan. Het aandeel heeft er lange tijd beroerd bij gelegen. De afgelopen dagen heeft het handelshuis twee overnames bekend gemaakt en kennelijk heeft dat beleggers weer vertrouwen in de onderneming gegeven. De stukken sloten EUR1,75, of bijna acht procent, hoger op EUR23,85.

De hoge prijs voor ruwe olie, die ook zorgt voor een record benzineprijs, was gunstig voor het aandeel Koninklijke Olie. Olies behoorden gisteren ook tot de koplopers, dankzij een vooruitgang van EUR1,67 naar EUR61,80. Maar ook kwam Salomon Smith Barney naar buiten met een analyse. Daarin werd een koersdoel genoemd van EUR65.

De bankaandelen waren gisteren verdeeld. Maar ING kon zich opnieuw goed ontwikkelen. De stukken gingen EUR0,65 duurder in andere handen over op EUR60,75. Dit ondanks een neerwaartse bijstelling van 'strong buy' naar 'outperform' door Morgan Stanley. Aegon maakte een pas op de plaats.

Philips heeft het de afgelopen tijd bijzonder goed gedaan. Daarom wekte het ook geen bevreemding dat er gisteren sprake was van een golf van winstnemingen, waardoor de waarde van het elektronica-aandeel daalde naar EUR112,70, een verlies van EUR2,40.

Verder had Ahold te lijden van aanbod, zonder dat daarvoor een duidelijke reden kon worden aangegeven. De grootgrutter zag de koers van de aandelen met 70 eurocenten dalen naar EUR30,50, en leed daarmee relatief het grootste verlies onder de AEX-fondsen.

Endemol was opnieuw de grote ster onder de Midkap-fondsen. Theodoor Gilissen Bankiers kwam gisteren met een koopaanbeveling naar buiten. Gewezen werd op de vernieuwing van het contract met RTL Television, de zender die onder meer afnemer is van Traumhochzeit. Dat contract biedt een gegarandeerde afzet tot eind 2002. Maar ook de hype Big Brother werd als reden aangevoerd om het koersdoel bij te stellen van EUR38 naar EUR45. Beleggers waren gisteren bereid vier procent meer voor de aandelen neer te tellen op EUR40.

Draka is op het overnamepad. Liefst vijf Scandinavische kabelfabrieken worden ingelijfd. Hierdoor hoopt de kabelfabrikant nog meer voordeel te halen uit de fusie met NKF. Het marktaandeel kan bovendien tot boven de vijftien procent stijgen. Beleggers oordeelden positief op de stappen en duwden de koers van het aandeel met EUR1,35 omhoog naar EUR34,10.

Ondanks de goede stemming op de beursvloer hadden beleggers geen interesse in de aandelen AOT. Sterker nog, de aandelen werden van de hand gedaan en zakten daardoor van EUR7,40 naar EUR7,25. Van der Moolen kon juist 0,15% winst boeken op EUR54,10.

Libertel maakte gisteren de halfjaarcijfers bekend. Opvallend was dat daaruit bleek dat Libertel marktaandeel heeft verloren. De nieuwkomers als Ben, Dutchtone en Telfort snoepen klanten weg bij Libertel, al is KPN de grootste verliezer. Libertel is optimistisch over de toekomst en dat verklaarde mogelijk het feit dat de koers van het aandeel met vijf cent steeg naar EUR20,20.

Fugro kreeg een koopaanbeveling mee van ABN Amro. De offshore-industrie is door een dal gegaan, maar beleeft nu een opleving. Volgens de analist van de bank heeft Fugro het dal ongeschonden overleefd en kan nu dus volop profiteren van de opleving. Het koersdoel is gesteld op EUR46. Gisteren sloot het aandeel op EUR36,10, een winst van EUR0,30.

De obligatiemarkt liet vooruitlopend op de Amerikaanse rentebeslissing hogere koersen zien, waardoor het rendement op de tienjarige staatslening richting 5% daalde.

Dick Hussaarts






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.