Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
17 november 1999
 

[Bank of Scotland]
[Vacatures]
[Autosite]
[BOL]
[Veilinghal]
[Siteshopper]

Principe-akkoord
Brits rundvlees

Van onze correspondenten - PARIJS/BRUSSEL, woensdag

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben een principe-akkoord bereikt over de opheffing van het importverbod op Brits rundvlees. Ondanks het op handen zijnde akkoord besloot de Europese Commissie gisteren in Straatsburg een juridische procedure tegen Frankrijk in gang te zetten.

Hoewel vanaf 1 augustus jl. de Europese Unie al het embargo op Brits rundvlees had opgeheven omdat er geen gevaar meer was voor de volksgezondheid, weigerden zowel Frankrijk als Duitsland hun grenzen open te stellen. Gisteren liep echter de deadline af die Parijs van de EU had gekregen om het Brits rundvlees weer op Franse bodem toe te laten.

Eurocommissaris voor Voedselveiligheid David Byrne benadrukte dat de juridische stappen los staan van de onderhandelingen tussen Parijs en Londen. "Naar mijn idee zijn ze er op een haar na", stelde Byrne gisteren, "maar ik heb steeds gezegd dat dinsdag mijn deadline was en daar blijf ik bij."

Volgens de Franse minister van Landbouw, Jean Glavany, is het nog slechts "een kwestie van enkele dagen" voordat Londen en Parijs definitief de vrede kunnen tekenen in het conflict dat vanaf augustus een schaduw op de wederzijdse betrekkingen had geworpen.

"We wachten op een antwoord van de Britten hoe zij in de toekomst hun rundveestapel gaan controleren. Bovendien moet onze voedselinspectie-dienst zich nog over de overeenkomst buigen alvorens we het sein op groen zetten", aldus Glavany.

Franse volksvertegenwoordigers toonden zich opgelucht over het naderende akkoord. "Morgen komt de Beaujolais Primeur. Ik moet er niet aan denken dat de Brit deze wijn massaal laat staan uit wraak tegen ons embargo", aldus een parlementariër uit de regio van de wijnstad Mâcon.

Waterdicht
De Fransen eisen wel dat de Britten een waterdicht systeem opzetten, waaruit de herkomst valt af te leiden van naar het vasteland geëxporteerde runderen. Bovendien moet ieder export-rund onderzocht worden op de aanwezigheid van BSE, wat bij de mens de ziekte van Creuzfeldt-Jacob kan veroorzaken.

Eurocommissaris Byrne zei dat de Commissie Parijs heeft verzekerd dat er wordt gewerkt aan BSE-testen in de hele EU. Intussen heeft Parijs twee weken de tijd gekregen om een antwoord te geven op de formele aanmaning van de Commissie, de eerste stap in de gang naar het Europese Hof in Luxemburg.

Ook Duitsland gaat een laatste waarschuwing krijgen de grenzen weer open te stellen voor Brits rundvlees. Die blijven tot nu toe dicht omdat een aantal Duitse deelstaten dwarsligt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.