Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
17 november 1999
 

[BOL]
[Autosite]
[Siteshopper]
[Bank of Scotland]
[Vacatures]
[Veilinghal]

Wahid: referendum Atjeh
binnen zeven maanden

  Van onze correspondent - SINGAPORE, woensdag

Binnen zeven maanden mag Atjeh, in navolging van Oost-Timor, een referendum over zijn status binnen het Indonesische overheidsbestel houden. Indonesië's president Abdurrahman Wahid, die deze verrassende belofte gisteren deed, liet echter in het midden of de rond 5 miljoen Atjehers gevraagd zal worden te beslissen over een vorm van autonomie binnen de Republiek Indonesië dan wel over volledige onafhankelijkheid.

Zowel in het parlement als in het leger en in de regering bestaat vrees voor een kettingreactie, die uiteindelijk zou kunnen leiden tot het uiteenvallen van Indonesië.

Wahid zei er van overtuigd te zijn dat een overweldigende meerderheid van de bevolking in de opstandige moslimprovincie op de noordpunt van Sumatra zich zal uitspreken voor behoud van de banden met Indonesië.

Sprekend over separatisten in Atjeh en andere Indonesische provincies zei hij: "Ze zijn in een minderheid, een zeer kleine minderheid."

Intussen bestaat er onduidelijkheid over de vraag wie het eventuele besluit over een volksraadpleging mag nemen. Akbar Tandjung, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zegt dat het door hem voorgezeten college geen voorstander is van een referendum.

De krijgsmacht, een belangrijke pion in het Indonesische politieke schaakspel, liet weten dat zij tegen een onafhankelijk Atjeh is omdat die het eind van Indonesië zou kunnen inleiden. "Een referendum over een mate van zelfbestuur is in orde", zei legerwoordvoerder generaal Soedrajat, "maar een referendum over onafhankelijkheid: nee, dat leidt tot een proces van 'Balkanisering'. Gisteren Oost-Timor, vandaag Atjeh, morgen Irian Jaya en overmorgen Kalimantan."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.