Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
17 november 1999
 

[Compu'Train]
[Yess]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Bank of Scotland]
[CMG]
[Euromatch/Brunel]

Meevaller van 2 miljard

door Sjuul Paradijs en Ronald Veerman

DEN HAAG, woensdag

Minister Zalm (Financiën) koerst dit jaar af op een meevaller van ruim 2 miljard gulden.

De goed draaiende economie zorgt voor forse extra belastinginkomsten zorgt en de werkloosheid blijft dalen.

Dankzij de gunstige ontwikkelingen verdwijnt ook het financieringstekort als sneeuw voor de zon. In plaats van een verwacht tekort van 0,5% komt de begroting dit jaar rondom een evenwicht uit.

Het zal er om spannen of dit jaar wordt afgesloten met een klein tekort of dat de minister van Financiën voor het eerst in ruim 25 jaar een overschot weet te realiseren.

Dat blijkt uit de nog vertrouwelijke Najaarsnota, die het kabinet binnenkort zal bespreken. Nog niet duidelijk is welk deel van de meevaller eenmalig is of dat deze ook in volgende jaren zal optreden.

Vooral de belastingontvangsten ontwikkelen zich dit jaar veel beter dan verwacht. Met name op het punt van de loonbelasting, de dividendbelasting, btw en vennootschapsbelasting ontvangt Zalm dit jaar veel meer geld dan begroot.

Ook andere ministers houden dit jaar ook enkele honderden miljoenen guldens over. Zo levert de gunstige economie de minister van Sociale Zaken een voordeel op doordat minder mensen werkloos zijn.

Zalm rekende in zijn begroting voor dit jaar voorzichtig op een groei van 2,25% maar de groei zal in 1999 uiteindelijk rond de 3% uitkomen.

Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat ons land ook volgend jaar nog goed draait, al vlakt de groei af tot 2,5%. De OESO maakte gisteren bekend iets optimistischer te zijn en rekent volgend jaar op een groei van 2,75%.

In de Tweede Kamer zal de komende maanden vooral met spanning worden gekeken of het financieringstekort dit jaar omslaat in een zeer klein overschot.

De coalitiepartijen PvdA en D66 hebben reeds aangekondigd in dat geval een nieuwe discussie te willen over de besteding van de meevallers.

Samen met het CDA, GroenLinks en de SP vinden beide fracties dat bij overschotten naast lastenverlichting en verlaging van de staatsschuld voortaan ook extra geld moet worden uitgetrokken voor onder meer zorg, milieu en onderwijs.

Zalm en diens partij de VVD voelen er echter niets voor het regeerakkoord op dit punt open te breken. De bewindsman wil blijven vasthouden aan de daarin gemaakte afspraak dat de helft van de belastingmeevallers naar het tekort gaat en de andere helft naar lastenverlichting.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.