Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
17 november 1999
 

[Compu'Train]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Euromatch/Brunel]
[CMG]
[Bank of Scotland]
[Yess]
[Klik hier naar Matra Nortel]

Kalverstraat in wereld top-20

door Gijsbert Termaat

AMSTERDAM, woensdag

De Kalverstraat staat 18e op de lijst van duurste winkelstraten ter wereld. Vorig jaar moest de Amsterdamse winkelstraat nog met een 27e positie genoegen nemen.

Daarmee is de bekendste winkelstraat van ons land een van de grootste stijgers op de lijst van de 45 meest vooraanstaande straten in de wereld. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Healey & Baker Internationale Onroerend Goed Adviseurs.

Madison Avenue in New York blijft met afstand de duurste straat van de wereld, met een huurprijs van 6459 dollar per vierkante meter. Tweede is de Causeway Bay in Hongkong ($4994), op de voet gevolgd door de Champs Elysées in Parijs ($4951).

Door de goede economische situatie in Nederland is zowel de binnen- als buitenlandse vraag naar winkelpanden enorm gegroeid. In combinatie met het tekort aan winkelruimte zijn de huren in Amsterdam in een jaar tijd van ƒ2300 tot ƒ2750 per vierkante meter gestegen.

Concurrentie

De onderlinge concurrentie om een pand in de Kalverstraat te bemachtigen, is nog nooit zo hevig geweest. Volgens Adrian Fennell, hoofd winkelafdeling van Healey & Baker, lopen de overnamesommen soms tot drie- tot viermaal de jaarhuur op. Dit geldt met name voor de locaties met een oppervlakte van meer dan 300 vierkante meter. Hij verwacht dat de huren de komende tijd nog verder zullen stijgen.

Vanzelfsprekend blijft de Kalverstraat de duurste winkellocatie in ons land. Tweede staat de Lijnbaan in Rotterdam met ƒ2250, gevolgd door de Lange Elisabethstraat in Utrecht (ƒ2100), de Grote Straat in Maastricht (ƒ2100) en de Spuistraat in Den Haag (ƒ2000).

Vice-voorzitter W.H. Koster van de Vereniging Amsterdam City is blij met de opmerkelijke stijging van de Kalverstraat. "Ik ben zeer verrast. Het is een beloning voor onze inspanningen om de straat de oude grandeur terug te geven. We wisten dat het de goede kant opging, want de omzetten stegen en de laatste jaren staat er geen pand meer leeg. Maar dat we nu op de wereldranglijst zo'n hoge positie innemen, is een gigantische stimulans."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.