Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
17 november 1999
 

[Bank of Scotland]
[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[CMG]
[ABN AMRO]
[BOL]
[Compu'Train]

Veel disco's niet brandveilig

door Annemiek Paping

EINDHOVEN, woensdag

Een belangrijk deel van de discotheken en cafés in ons land is niet brandveilig.

Bij een recent grootschalig onderzoek in Eindhoven bleken in 63 procent van de horecagelegenheden nooduitgangen afgesloten, vluchtwegen geblokkeerd en blusmiddelen niet te voldoen aan de eisen. Controle-acties die eerder in Purmerend werden gehouden, leverden een soortgelijk beeld op. Cafés en discotheken in deze Noord-Hollandse gemeente vertoonden grote mankementen op het gebied van brandveiligheid.

Op grond van deze zorgwekkende resultaten hebben brandweerkorpsen verspreid over het land het initiatief genomen om de komende tijd, in samenwerking met de politie, in de nachtelijke uren onverwachte controle-acties te gaan uitvoeren bij de horeca.

Exploitanten die de regels aan hun laars lappen, kunnen rekenen op forse boetes, uiteenlopend van enkele honderden tot duizend gulden.

Verbijstering

Yvonne Cornelissen, projectleider van de actie Veilig Uit'99 in Eindhoven, is verbijsterd door de uitkomsten van de grootscheepse controle-actie die in de nacht van vrijdag op zaterdag tussen 21.00 en 03.00 uur in lichtstad werd gehouden. "Het onderzoek was notabene aangekondigd. Toch waren bij tal van bedrijven vluchtwegen geblokkeerd door kratten bier, blusmiddelen ondeugdelijk of onbereikbaar en nooduitgangen afgesloten. Een levensgevaarlijke situatie."

De betrokken exploitanten werden door de politie onmiddellijk op de bon geslingerd. Volgens Cornelissen gaat Eindhoven de controle-acties de komende tijd herhalen. Horeca-ondernemers die in de fout blijven gaan, worden hard aangepakt. De boetes worden in dit geval verdubbeld en zelfs sluiting behoort tot de mogelijkheden. "Uit het hele land bereiken ons verzoeken om informatie over onze nieuwe aanpak. Dit is natuurlijk een probleem dat landelijk speelt."

René Hagen van de brandweer in Amsterdam zegt in een reactie dat nogal wat beheerders van discotheken zich onvoldoende bewust zijn van hun verantwoordelijkheid ten aanzien van de veiligheid van hun gasten. "Over het algemeen worden veel meer mensen binnengelaten, dan is toegestaan. Juist omdat dit publiek veel drinkt en soms ook snuift, is dit een potentieel risico. In panieksituaties dus bij brand of vechtpartijen vormt met name de enorme mensenmassa het probleem."

Herhaling van de controle-acties in Purmerend leverde een positief resultaat op. Horeca-exploitanten hadden massaal veiligheidsmaatregelen getroffen. Toch blijft de brandweer van deze Noord-Hollandse gemeente alert.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) is geschokt door de uitkomsten van het onderzoek in Eindhoven en zal het grote belang van brandveiligheid nogmaals bij de leden onder de aandacht brengen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.