&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
maandag
15 november 1999

Zelfstandigen

Het was zo'n mooi idee het ziekenfonds open te stellen voor kleine ondernemers met een laag inkomen. Ze zouden zich goedkoper kunnen verzekeren tegen ziektekosten. De ziekenfondspremie valt voor menig gezin lager uit dan een particuliere verzekering.

Voor tachtig procent van de zelfstandige ondernemers, circa driehonderdduizend personen, is dat ook het geval. Maar tachtig- tot honderdduizend ondernemers blijken er nu op achteruit te gaan. Zij moeten nu verplicht een hogere premie betalen dan ze gewend waren.

Tot nu toe hebben regering en parlement zich doof getoond voor klachten uit die groep. Dat kan niet. Die mensen worden zonder enige inspraak en tegen hun zin verplicht over te stappen naar een duurdere verzekering.

Dat kan heel onvoordelig uitvallen voor vooral alleenstaande zelfstandigen, en voor zelfstandigen met hoge eigen risico's in hun huidige particuliere verzekering.

Bovendien lopen veel zelfstandigen die volgend jaar tot het verplichte ziekenfonds zijn veroordeeld, de kans in het daarop volgende jaar weer uit het ziekenfonds te moeten stappen omdat ze net iets meer dan de ziekenfondsgrens gaan verdienen. Als ze door omstandigheden een jaar later weer minder inkomsten hebben, moeten ze er weer in. De politiek doet er goed aan ook de kritiek op dit jojo-effect ter harte te nemen.

Meer aandacht van de politiek voor kleine zelfstandigen is des te meer nodig nu in het nieuwe belastingsysteem veel kleine ondernemers, zeker in verhouding tot anderen, slecht behandeld worden. Het kan toch niet zo zijn dat de bloeiende economie aan deze vaak zeer hardwerkende mensen voorbij gaat.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]