Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Vacatures]
[V & L informatica]
[Qxl]
[Cybercard]

Oude judo-garde bleef fier
overeind bij NK judo

door Wim Neeskens - DEN BOSCH, maandag

De gevestigde judo-garde onder leiding van bondscoach Marjolein van Unen zal ook zeker de komende twee jaar de dienst uitmaken op nationaal niveau. Nynke Klopstra (48 kg), Jessica Gal (57 kg), Claudia Zwiers (70 kg), Karin Kienhuis (78 kg), Françoise Harteveld (+78 kg) behaalden zonder al te veel moeite een nationale titel.

Voor Jessica Gal was het al haar tiende seniorentitel en zij evenaarde het record van Veronique Akkermans, nu succesvol judotrainer in Friesland, die ook tot tien nationale titels kwam. Claudia Zwiers, één van de vier die haar titel prolongeerde, behaalde haar zesde titel. Evenals Karien Kienhuis, die nu echter tot 78 kg uitkwam en daarin veel te sterk was voor Cindy Sneevliet uit Rotterdam, die met ippon eraf ging. Ook Miranda van den Broek uit Wapenveld, titelverdedigster tot 78 kg, moest nu genoegen nemen met een derde plaats. Ze verloor in de kwartfinale van Sneevliet.

Deborah Gravensteijn uit Breda, Europees een topper en vorig jaar tweede achter Jessica Gal, maar dit seizoen een klasse lichter aan het draaien, liet tot 52 kg zien dat niemand haar ook maar kan bedreigen. Ze was heer en meester over de teruggekeerde Tamara Meijer van school Kenamju, twee jaar geleden vijfde van de wereld, en die moest nu met een vol punt van de mat af. Dani Libosan uit Den Helder, die vorig jaar verrassend kampioen was in deze klasse, werd in de kwartfinale al door de donkere Gravensteijn met een vol punt verslagen. De Friezin Nynke Klopstra wil ook graag de Olympische Spelen halen in de allerlichtste klasse. Ze let zeer goed op haar gewicht en blijft onder de 48 kg. In de finale was ze na drie winstpartijen met ippon ook al te sterk voor Natasja van Gurp uit Maassluis. "Ik probeer via de A-toernooien, de eerste in Sofia, met te plaatsen voor Sydney. Dat is mijn doel. Ik zit er steeds dicht tegenaan. Nu moet het maar eens gebeuren."

Jessica Gal is al vrijwel zeker van deelname in Sydney en hoeft alleen maar vormbehoud te tonen. Een medaille op een A-toernooi, één van de negen die ze kan doen, is al voldoende. De Brabantse Audrey Koppens haalde nu verrassend de finale door Joan van Havezaat (altijd net niet) van Kenamju te kloppen, maar ook zij was nu kansloos tegen de zeer felle Jessica Gal. "Toch kan ik me steeds opnieuw motiveren voor zo'n kampioenschap", zei een blije Gal na afloop. In de 63 kg-klasse viel titelverdedigster Nancy van Stokkum uit Tilburg in de eerste ronde uit met een schouderblessure, opgelopen tegen Elisabeth Willeboordse uit Goirle. Een andere favoriet in deze klasse, Daniëlle Vriezema uit Zevenaar viel ook al vroegtijdig uit met een vervelende liesblessure, opgelopen tegen Emmy Schapendonk uit Tilburg in de halve finales. Ze moest zelfs voor een onderzoek naar het ziekenhuis. Een zware tegenvaller voor Vriezema, die al eerder een zware blessure opliep en die op weg was naar haar derde titel. Die moest ze opgeven.

Schapendonk leek nu de belangrijkste kandidate voor de 63 kg-klasse. Ze had in het district nog van Willeboordse gewonnen, maar nu kreeg ze halverwege de strijd een yuko tegen en kon dat in de laatste twee minuten niet meer goedmaken. Ze was na afloop helemaal van de kaart en huilde aan een stuk door. Voor Willeboordse was dat haar eerste nationale titel senioren. Ook Claudia Zwiers had weinig moeite haar zesde titel binnen te halen. Tot 70 kg was de Haarlemse voor iedereen te sterk. Ook voor Edith Bosch uit Vlaardingen in de kwartfinales. De vriendin van Mark Huizinga had in de kwartfinales ongelofelijk veel geluk door op scheidsrechterlijke beslissing te winnen van Nicky Boontje uit Culemborg, die nu onder de hoede van Theo Meijer met een sterke comeback bezig is. Twee van de drie scheidsrechters gingen zwaar in de fout door Bosch als winnares aan te wijzen. "Dit mag eigenlijk op dit niveau niet gebeuren, maar het overkomt je wel. Dat zie je maar", zei Theo Meijer na afloop. Meijer moest nog moeite doen om Boontje voor brons te motiveren. Het lukte hem wel.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.