Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Cybercard]
[Vacatures]
[V & L informatica]
[Qxl]

VS ontketent dopingruzie

Van onze Telesportredactie - SYDNEY, maandag

Aan de vooravond van een internationale anti-dopingconferentie in Sydney is een enorme rel uitgebroken tussen de vertegenwoordigers van Australië en de Verenigde Staten. Voorzitter John Coates van het Australisch Olympisch Comité heeft de organisatie van de Olympische Spelen gezegd dat zij de belangrijkste drugsadviseur van Bill Clinton, oud-generaal Barry McCaffrey, alle toegang tot het Olympische park in Sydney moet weigeren.

Coates vergelijkt McCaffrey met een 'naar schooljongetje dat zijn zin niet krijgt en blijft doordrammen'. Hij doelt daarmee op de aanhoudende kritiek van McCaffrey op het wereld-antidopingbureau (WADA), dat deze week officieel in Lausanne is geïnstalleerd. De oprichting van het WADA is een initiatief van het IOC met medewerking van de EU. De Nederlander Hein Verbruggen zit in het stichtingsbestuur.

De oud-generaal, die in het verleden in Nederland opzien baarde met zijn keiharde kritiek op het nationale drugsbeleid, vindt dat de VS als leidende sportnatie onvoldoende is betrokken bij de opzet van het WADA. Volgens McCaffrey moet er een alternatief, breder gedragen antidopingbureau komen, met strengere straffen en volledige onafhankelijkheid van het IOC. "Er bestaat een inherente belangenverstrengeling tussen hen die organiseren en zij die toezien, testen, beslissen en straffen", zei hij. Het WADA vertegenwoordigt op dit moment zestien deelnemende, vooral Europese, landen. De voorgenomen voorzitter van het WADA is IOC-vice-voorzitter Dick Pound.

McCaffrey wil volgende week bij het Olympisch zwembad een persconferentie geven. Hij dreigt alle Amerikaanse tv-inkomsten voor het IOC (vele honderden miljoenen gulden) te bevriezen als de VS niet meer bij de internationale strijd tegen doping wordt betrokken. De VS heeft wereldwijd een slechte reputatie als het gaat om de aanpak van doping in sport. Zo werd in de aanloop naar de Spelen van Atlanta '96 gestopt met het uitvoeren van out-of-competition-controles, zogenaamd vanwege geldgebrek.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.