Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Vacatures]
[V & L informatica]
[Qxl]
[Cybercard]

Lewis krijgt zijn gelijk

LAS VEGAS, maandag
foto: Reuters

Lennox Lewis heeft toch zijn gelijk gekregen. In het partij tegen Evander Holyfield liet de Brit zien dat hij onbetwist de beste bokser in het zwaargewicht is. Zelfs de juryleden konden ditmaal niet om de vuistvechter heen en riepen hem na een duel over twaalf ronden unaniem uit tot winnaar.

In maart stonden Lewis en Holyfield ook al tegenover elkaar. Terwijl de meeste kenners en toeschouwers in hem de winnaar zagen, beoordeelde de jury de partij als onbeslist. Lewis voelde zich bestolen. Nu kozen de leden alle drie wel voor hem. Chuck Giampa kwam tot 116-112, Bill Graham tot 117-112 en Jerry Roth tot 115-113.

WBA-kampioen Lewis neemt met zijn overwinning de titels in de IBF en WBC van Holyfield over. Als eerste Britse bokser in honderd jaar die ze alle drie in zijn bezit heeft. Al hield de IBF de gordel na afloop achter, omdat het management van Lewis vooralsnog weigert een bedrag van 600.000 gulden voor het titelgevecht te betalen. De vertegenwoordigers van de Brit willen precies weten waar het geld naar toegaat. IBF-voorzitter Bob Lee wordt verdacht van omkoping.

Lewis, die evenals Holyfield voor het gevecht een gage dertig miljoen gulden kreeg, liet zijn feestje niet verstoren. ,,Ik heb veel moeten doorstaan. Genoeg mensen hebben geprobeerd mij te stoppen. Amerika wilde niet dat ik de titels naar Engeland zou brengen. Maar ik heb nooit opgegeven. Dit is mijn revanche en mijn succes'', sprak Lewis triomfantelijk.

Lewis overblufte Holyfield met zijn agressieve manier van boksen. De Brit moest in de vijfde ronde weliswaar een snee laten onderzoeken door de ringarts na een kopstoot van zijn Amerikaanse opponent, maar hij hield de controle over de partij. In de zevende ronde stelden de twee rivalen elkaar teen-tot-teen het meeste op de proef. Het leverde het duo een staande ovatie op van de 17.000 toeschouwers, onder wie 6000 Britse aanhangers, in het Thomas&Mack Center. Door zijn lange reach (213 tegen 197 centimeter) en kracht (109,6 tegen 98,3 kilogram) bleef Lewis overeind.

,,Al snel realiseerde ik mij dat hij mij in het begin niks kon maken'', concludeerde Lewis. ,,Ik speelde met hem. Hij kon mijn stoten alleen maar beantwoorden met zijn hoofd.'' Toch kwam bij Lewis de twijfel toen de bel na de laatste ronde klonk. De juryleden moesten opnieuw over de partij beslissen. ,,Ik maakte met toch wel even zorgen, maar de jury kon dit keer niet om mij heen.''

Holyfields eerste reactie was dat hij de partij had gewonnen. Maar later zei hij: ,,Beslissingen zijn beslissingen. Ik heb alles gedaan wat ik kon.'' De 37-jarige Amerikaan wilde zich na zijn derde nederlaag als prof niet uitlaten over zijn toekomst. ,,Ik ga terug naar huis om te bidden en zal bekijken wat ik moet doen. De teleurstelling is groot als het niet gaat zoals je wilt, maar zo is het leven.''

Lewis keek wel vooruit. Met zijn 35e overwinning op zijn erelijst, die verder één nederlaag en één onbesliste partij bevat, wil hij in Engeland boksen. ,,Ik ben dat verplicht aan mijn fans'', vond Lewis. Manager Frank Maloney wil zich hiervoor sterk maken. ,,Een gevecht met de Oekraïner Klitsjko zou prachtig zijn.'' Klitsjko bezit de WBO-titel in het zwaargewicht.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.