Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Qxl]
[Cybercard]
[V & L informatica]
[Vacatures]

Tom Coronel rekent op
promotie naar Formule 1

Van onze speciale verslaggever - SUZUKA, maandag

Tom Romeo Coronel verblijft intussen al weer vier jaar in Japan. Maar het heeft een tijdje geduurd voordat hij er de mensen en hun cultuur wist te doorgronden en te waarderen. In den beginne belde hij zijn enkele minuten oudere tweelingbroer Tim Alfa nog wel eens wanhopig vanuit zijn woonplaats Gotemba op dat hij van plan was de ijskast, die met een touw om zijn nek was gebonden, van zijn tweede verdieping te gooien. Wrang geintje uiteraard maar het gaf aan dat hij zich eenzaam voelde in Japan.

Intussen is hij er redelijk ingeburgerd en zo populair dat hij zich in geen restaurant kan vertonen zonder handtekeningen uit te delen of op de foto te gaan. Hij geniet van die belangstelling, het streelt zijn ego en is van de Japanse racefans gaan houden. Desondanks is hij zich tot het einde toe in het land van de rijzende zon blijven verbazen. Hij vindt het nog steeds vreemd dat Japanners zo moeizaam hun emoties tonen.

Wat schetst echter de verbazing tijdens de officiële prijsuitreiking in het Suzuka Circuit Hotel waar Tom Coronel als kampioen werd gehuldigd. Eerst zien we een meisje volkomen overstuur en wat blijkt? In gebroken Engels zegt ze tegen Coronel, dat hij Japan niet mag verlaten omdat ze zich anders zo alleen voelt. Vervolgens heeft uw verslaggever even zijn tas niet in de gaten en voordat hij het weet zijn de Tom Coronel-Champ-petjes eruit verdwenen. Hoezo geen emoties? Hoezo niets stelen in Japan? Het zegt echter wel iets over de autosportgekte in dat land en dat is zeker iets wat Coronel zal gaan missen.

Toch zei hij gisteren nadat hij uitbundig feest gevierd had met de meegereisde fanclub: "Jongens, we gaan morgen naar Tokio, maar eerst gaan we even langs mijn appartement in Gotemba. Nemen we allemaal wat tassen met spullen van mij mee, want ik ben hier klaar. Dit is het einde van mijn Japanse periode. Plan A treedt vanaf nu in werking. Nederland is klaar voor iemand anders in de Formule I, denk ik. Ik weet dat het moeilijk wordt om in dat circus binnen te komen, maar ik snap de autosport niet meer als je kampioen van de eerste divisie bent geworden en niet kunt promoveren naar de eredivisie."

Hij beseft terdege dat er nog weinig plaatsen te verdelen vallen in die Formule I, maar: "Het hangt van jezelf af hoe groot je de kans daarop inschat. Ik heb hier tijdens de Grand Prix ook in Suzuka met Tom Walkinshaw (Arrows-teambaas) gesproken. Er is een kans, heeft-ie gezegd, maar we hebben afgesproken eerst elkaar te beproeven, aan elkaar te snuffelen. Ik overhandigde hem toen een mapje met mijn gegevens. Hij legde het ongezien op zijn bed. Moet je dat niet inkijken, vroeg ik benieuwd. Ik weet al alles van je, zei hij, om maar aan te geven dat ik in beeld ben. Ik ben er ook van overtuigd dat ik de Formule I aankan. Zeker als je hier in Japan hebt geracet."

Coronel, die sinds eind 1996 zwart op wit onder contract staat bij Willi Weber, heeft in zijn toekomstverwachting de hoop gevestigd op de invloedrijke manager van de gebroeders Schumacher. Of eigenlijk diens directe contactman in de Formule I, Franz Tost. De Oostenrijker belde Coronel of hij naar de slotrace in Japan moest komen. De succesvolste coureur van Nederland van de laatste jaren stelde de vraag op prijs, maar antwoordde zinvol: "Volgens mij heb je andere dingen te doen..."

Suzuka (Jap), Formule Nippon, Japans kampioenschap (54.000 toeschouwers over twee dagen, 19 graden C): 1. Firman (Gbr) G Force-Mugen 90 ronden van 2,243 km in 1.07.34,833 (gem. 179,28 km/u), 2. Krumm (DUI) Reynard-Mugen 2,284, 3. Wakisaka (JAP) Reynard-Mugen 3,441, 4. Masami Kageyama (JAP) 4,193, 5. Michigami (JAP) Lola-Mugen 5,844.

Eindstand na tien races: 1. Coronel (Ned) Reynard-Mugen 50 punten, 2. Motoyama (JAP) Reynard-Mugen 46, 3. Mitsusada (JAP) Reynard-Mugen 31.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.