Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[ABN AMRO]
[Primafoon opent je wereld]
[Euronet]
[Tele2]
[BOL]
[Veilinghal]

Wall Street ziet
Fed-bijeenkomst
vrolijk tegemoet

AMSTERDAM, maandag

Wall Street gaat deze week de bijeenkomst van de beleidscommissie van de Federal Reserve met enig vertrouwen tegemoet. Door de sterk gestegen productiviteit en de lage inflatie is de kans afgenomen dat de Centrale Bank morgen besluit om de rente te verhogen, aldus Michael Toorop van Prudential Bache Securities.

De Federal Reserve heeft altijd gewaarschuwd dat, als de loonkosten sterker stijgen dan de productiviteit, dit een bron is van inflatie. Maar dit blijkt over het derde kwartaal van dit jaar niet het geval te zijn geweest.

Behalve het nieuws over de rente laat de Fed morgen om 20.15 uur ook weten welke monetaire standpunten ze in de toekomst denkt in te nemen. Ze zal aangeven of ze verwacht de geldmarkt verder te verkrappen, te verruimen of onveranderd te laten.

Het minst gunstige nieuws zou zijn een renteverhoging, plus de genegenheid om verder te verkrappen. Mocht de Fed besluiten de rente onveranderd te laten, maar wel genegen zijn de geldmarkt te verkrappen, dan zal alle aandacht uitgaan naar de volgende bijeenkomst, op 21 december aanstaande.

De technologie-aandelen hebben de Nasdaq Composite-index naar het tiende record in elf dagen geleid. En de gewijzigde bankrentes hebben de aandelen ogenschijnlijk vleugels gegeven. Al dit gunstige nieuws en de daaruit voortvloeiende vraag naar Amerikaanse effecten drijven de koers van de dollar verder omhoog. De rente op de langlopende obligaties is inmiddels gedaald naar 6,02 procent.

Er komen deze week weer een aantal belangrijke economische data uit, zoals de consumentenprijsindex. Deze inflatiegraadmeter wordt verwacht met 0,2 procent te zijn gestegen. Andere belangrijke cijfers zijn de industriële productie (verwachting plus 0,3 procent) en de capaciteitsbenuttingsgraad (verwachting 80,3 procent). Tenslotte wordt de handelsbalans gepubliceerd. De verwachting is een tekort van niet minder dan 25,5 miljard dollar.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.