Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Tele2]
[Primafoon opent je wereld]
[BOL]
[Euronet]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]

VVD: niet tornen aan
heffing op vermogen

door Ronald Veerman - DEN HAAG, maandag

De VVD waarschuwt de coalitiepartijen PvdA en D66 om niet te tornen aan de duidelijke voorstellen in het Belastingplan 2001 over een heffing op vermogen van per saldo 1,2% en af te zien van nivellerende plannen om de zogenoemde arbeidskorting nog eens extra te verhogen.

In een eerste uitvoerige reactie op de verstrekkende plannen van minister Zalm (Financiën) en diens staatssecretaris Vermeend laat VVD-Kamerlid Bibi de Vries duidelijk blijken tevreden te zijn met de voorstellen.

"Het ziet er in het algemeen goed uit", aldus De Vries, die de jarenlange wens van de liberalen voor een forse verlaging van de belastingtarieven met een toptarief van 52% eindelijk gerealiseerd ziet.

De liberalen zijn echter zeer alert dat de andere partijen de lage tarieven en de nu gepresenteerde vermogensrendementsheffing alsnog zullen proberen aan te tasten.

"Als ik de geluiden over een fluctuerende heffing uit onder meer de hoek van de PvdA hoor wordt ik huiverig", aldus De Vries. "Daarom moet duidelijk zijn dat de percentages voor ons echt vaststaan. Zodra men daar aan gaat zitten heeft men met ons een groot probleem."

Ook een kleine verhoging van het toptarief om probleempunten in de plannen op te lossen ziet de VVD niet zitten, evenmin als een forse extra verhoging van de zogenaamde arbeidskorting. "Vorige maand is afgesproken dat het arbeidskostenforfait in 2000 met 650 miljoen wordt verruimd. Vooral de PvdA wil dit geld een jaar later volledig omzetten in een hogere arbeidskorting. Dat is nivellerend, dus moeten we niet doen."

Hoewel De Vries zeer hecht aan een groot aantal punten uit het Belastingplan zijn er ook bij de liberalen uiteraard nog de nodige kritiekpunten. Naast de middeninkomens zijn dat vooral ook de nu nog te slechte uitkomsten voor kleine ondernemers en de vele onduidelijkheden over de pensioenplannen.

"Het probleem van de middeninkomens moet uiteraard worden", aldus De Vries, die rekent op de toezegging die premier Kok op dit gebied heeft gedaan. Zelf denkt de liberale aan een verlaging van het tarief van de derde belastingschijf van 42 naar 41% en de tweede schijf 5.000 gulden langer te maken.

De voorgestelde verhoging van het zogenaamde aanmerkelijk-belangtarief voor ondernemers van 25 naar 30 noemt de liberale een 'weeffout'. "Dat moeten we herstellen. Handhaven van de 25% is het best, maar je zou ook kunnen denken aan een verlaging van de vennootschapsbelasting of een ruimere opstap daarvan."

De VVD-er waakt ook over de fiscale regels rond het eigen huis. "De aanscherpingen die nu worden voorgesteld zijn goed. Aan de aftrek zelf wordt niet getornd", aldus De Vries, die toch weer geschrokken is van de suggestie van de PvdA om het maximum huurwaardeforfait af te schaffen. "De PvdA blijft nu van de hypotheekrente af maar lijkt toch onverzadigbaar met het zwaarder belasten van de eigen woning."

Over de auto van de zaak en de nieuwe regels rond het spaarloon is De Vries minder tevreden. "Een boekhouding van privé-kilometers wordt meestal niet geaccepteerd, waardoor de ruimere kilometertabellen in feite een fopspeen lijken. Veel mensen zullen straks gewoon 25 in plaats van 20 procent moeten bijtellen", aldus de liberale, die ook de strengere regels rond de grijze kentekens afwijst.

"Met betrekking tot het spaarloon wordt nu wel erg onduidelijk wat het kabinet hier mee wil", aldus De Vries, die zich afvraagt of de regeling niet langzaam ten onder gaat aan haar eigen succes. "Het is wel heel vreemd dat de nieuwe koppeling met pensioenopbouw nu alweer komt te vervallen, terwijl de Eerste Kamer daar nog maar net mee ingestemd heeft."

De liberale vindt in dat kader ook de andere voorstellen van Zalm en Vermeend rond pensioenen en lijfrentes niet consistent. "Het is allemaal erg ingewikkeld en er veranderd onverwacht veel", aldus De Vries, die constateert dat Vermeend met meerdere 'oudedagparaplu's' zwaait.

"We gaan nu werken met jaartoetsen en inhaaltoetsen hetgeen in strijd lijkt met de nagestreefde eenvoud, zo stelt de liberale, die zegt steeds meer sympathie te voelen voor het SER-voorstel, waarbij zonder nadere vragen een kleine basislijfrenteaftrek in stand blijft voor mensen met een pensioentekort. "Zalm en Vermeend moeten hier echt veel verbeteren."

FOTO: DIJKSTRA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.