Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[BOL]
[Euronet]
[ABN AMRO]
[Primafoon opent je wereld]
[Veilinghal]
[Tele2]

Shell gaat in Iran twee
olievelden ontwikkelen

Van een onzer verslaggevers - TEHERAN, maandag

Oliemaatschappij Shell heeft met de Iraanse staatsoliemaatschappij NIOC een contract gesloten voor de herontwikkeling en exploitatie van twee olievelden in Sorush en Nowruz. De velden bevinden zich in ondiep water, op zo'n 80 kilometer ten westen van het eiland Kharg. Met de ontwikkeling van de velden is een investering gemoeid van ongeveer $800 miljoen (ƒ1,6 miljard).

Het contract is een zogenoemde 'buy-back agreement'. Dat betekent dat Shell als aannemer optreedt voor NIOC en het concern het geïnvesteerde kapitaal terugkrijgt, plus een beloning. Volgens Shell zijn de te ontwikkelen velden goed voor zo'n 500 tot 550 miljoen vaten zware ruwe olie.

In Sorush moet de productie, die begint in de herfst van 2001, uiteindelijk uitkomen op 100.000 vaten per dag en in Nowruz op 90.000 vaten per dag.

De twee velden zijn in 1967 en 1970 in productie genomen. De productie in Sorush werd in 1983 gestaakt. In Nowruz worden nu zo'n 5000 vaten per dag geproduceerd. De Iraanse oliemaatschappij wil de nog resterende reserves gaan winnen.

De stap van Shell kan van de Verenigde Staten een felle reactie ontlokken, omdat de Amerikanen sancties hebben aangekondigd tegen bedrijven die in deze sector in Iran investeren. Shell heeft begin oktober bevestigd dat het al een eind was gevorderd in de onderhandelingen met Iran. Het concern maakt zich volgens een woordvoerder niet druk over eventuele Amerikaanse sancties.

De VS willen Iran isoleren omdat het internationale terroristen de ruimte geeft. Het Brits-Nederlandse concern is met zijn dochter Shell Oil op grote schaal actief in de VS.

De Amerikaanse regering sprong vorig jaar coulant om met de activiteiten van Total in Iran op het gebied van gasexploitatie. Daardoor voelden Shell en andere Europese maatschappijen zich bemoedigd in hun strijd de NIOC-opdracht binnen te slepen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.