Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[ABN AMRO]
[Tele2]
[Primafoon opent je wereld]
[BOL]
[Veilinghal]
[Euronet]

SER overhoop over
sollicitatieplicht
voor ouderen

DEN HAAG, maandag

Werkgevers en vakbonden liggen met elkaar overhoop over de sollicitatieplicht voor oudere werknemers. Binnen de Sociaal Economische Raad, de SER, staan beide partijen lijnrecht tegenover elkaar.

Inzet van het conflict is de vrijstelling van uitkeringsgerechtigden ouder dan 57,5 jaar om naar een baan te zoeken. Het conflict wordt bevestigd door betrouwbare bronnen rondom het overleg.

De werkgevers willen op de huidige krappe arbeidsmarkt af van de ontheffing. De bonden zijn mordicus tegen. Zij stellen dat ouderen moeilijk aan de slag komen, omdat sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Als de werkgevers werkelijk zo graag ouderen de arbeidsmarkt op willen krijgen, moeten de bedrijven die mensen maar in dienst nemen, zo luidt het argument van de vakbond.

Volgens de werkgevers kan de ontheffing worden ingetrokken. Zij hebben momenteel een fiks aantal nog openstaande vacatures en kunnen maar moeilijk aan het juiste personeel komen. De senioren maken nu dus wel degelijk kans werk te krijgen, stellen de werkgevers. De overheid moet daarom ouderen verplichten te solliciteren als zij een reële mogelijkheid hebben een passende werkplek te krijgen.

Momenteel ligt bij de betreffende commissie een ontwerp-advies op tafel. Volgende maand moet de SER het kabinet een aanbeveling over de arbeidsdeelname van ouderen verstrekken. De betrokken partijen willen geen commentaar geven op de zaak, omdat sprake is van een nog vertrouwelijk stuk. Wel stellen ze dat "op sommige punten nog verder gediscussieerd moet worden" en dat "groot verschil van mening bestaat."

Onderwerp van discussie is onder meer nog de fiscale maatregelen die de overheid zou moeten nemen. Daarmee moeten senioren voor werkgevers aantrekkelijk worden. De commissie bekijkt of een lagere belasting op de loonkosten voor ouderen een optie is.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.