Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Bank of Scotland]
[Veilinghal]
[BOL]
[Vacatures]
[Autosite]

Noodweer in Frankrijk: 22 doden

door Pieter Nijdam - PARIJS, maandag

Hevig noodweer in Zuidwest-Frankrijk heeft het afgelopen weekeinde zeker 22 mensenlevens geëist. Negen personen worden nog vermist in de departementen Aude, Tarn en Oost-Pyreneeën, waar de regenval het zwaarst was.

In het getroffen gebied werden diverse dorpenoverspoeld door allesvernietigende modderstromen. In Labastide-Rouairoux kwamen een moeder en drie kinderen inbed om het leven toen zij 's nachts werden overvallen door de modder die via deur en ramen naar binnenkwam. Volgens de autoriteiten had het gezin geen schijn van kans.

Elders verdronken mensen toen zij in hun auto werden overvallen door dewatermassa. In de nacht van vrijdag op zaterdag viel in Zuidwest-Frankrijk evenveel neerslag als normaal in de hele maand november. Dorpen en grote delen land overstroomden nadat de rivieren buiten hun oevers traden.

Met name in de Aude ontstond grote schade aan het wegen- en spoornet. President Jacques Chirac bezocht zaterdagavond het rampgebied waar officieel de noodtoestand is afgekondigd. Enkele duizenden militairen en reddingswerkers werden ingezet om de slachtoffers te helpen.

Zo'n driehonderd burgers werden door helikopters van hun daken gepikt. In dorpen, waar het water meer dan twee meter hoog stond, zocht het leger met rubberboten gisteren de hele dag naar vermisten.

Gisteravond was er in een groot deel van de getroffen departementen geen elektriciteit en lag het telefoonverkeer stil. Volgens de autoriteiten waren circa vijftienduizend huishoudens afgesloten van gas, elektriciteit en telefoon. In en rond Narbonne waren 60.000 huishoudens verstoken van water.

Het slechte weer was ook verantwoordelijk dat bij Rocamadour in het departement Lot twee groepen met in totaal tien speleologen in moeilijkheden raakten. Door het snel stijgende water konden zij niet op tijd uit een ondergrondse grot komen.

De politie maakt zich het meest bezorg om een groepje van drie speleologen, dat vastzit bij Rignac. De autoriteiten moesten gisteren hun reddingswerkzaamheden staken omdat het water steeds sneller steeg. Over een andere groep van zeven speleologen, die acht kilometer verderop bij het Gramat klem zit, maakt de politie zich minder zorgen. Deze speleologen hebben voor enkele dagen proviand en staan als zeer ervaren bekend.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.