Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Veilinghal]
[Vacatures]
[Autosite]
[BOL]
[Bank of Scotland]

Moskou verovert
tweede stad Tsjetsjenië

MOSKOU, maandag

Na de verovering van Goedermes, de tweede stad van Tsjetsjenië, afgelopen zaterdag is de Russische regering nog minder dan tevoren geneigd toe te geven aan Westers aandringen haar offensief tegen Grozny te staken.

President Boris Jeltsin gaf met een bezoek aan premier Vladimir Poetin zijn steun aan het regeringsbeleid. Poetin zelf ziet zich door de Tsjetsjeense strijd gesteund door een groot deel van de Russische bevolking.

Gisteren gingen de bombardementen op vermeende rebellendoelen door met de inzet van Su-bommenwerpers, Su-25 aanvalsvliegtuigen en gevechtshelikopters.

Met Goedermes onder zijn controle kan het Russische leger zich nu voluit concentreren op het offensief tegen de hoofdstad Grozny. Legeronderdelen werden gisteren gehergroepeerd, volgens Jeltsins adviseur Igor Sjabdoerasoelov om "de operatie zo lang als nodig is voort te kunnen zetten". Volgens hem hebben vredesbesprekingen met de zelfverklaarde Tsjetsjeense president Aslan Maschadov "geen praktisch nut omdat Maschadov de situatie niet onder controle heeft".

Internationale kritiek op het "buitensporig hevige geweld" dat de Russen zouden aanwenden, werd door Sjabdoerasoelov gepareerd met de woorden: "Wij zullen elke poging om ons op te leggen hoe wij ons dienen te gedragen op eigen bodem aborteren."

Moskou bereidt zich momenteel voor op een topontmoeting in Turkije van de lidstaten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE. Daar zal naar verwachting het Tsjetsjeense vraagstuk openlijk worden besproken. Het parlement in Grozny vroeg de OVSE gisteren om bemiddeling voor beëindiging van het conflict. (AP)






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.