Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Bank of Scotland]
[Veilinghal]
[BOL]
[Vacatures]
[Autosite]

Inenting tegen roken

  LONDEN, maandag

Wetenschappers zijn erin geslaagd een vaccin te ontwikkelen dat de effecten van nicotine tot een jaar lang kan blokkeren.

Het vaccin, dat nu nog in een testfase verkeert, kan worden gebruikt om jongeren in te enten zodat die niet eens met roken zullen beginnen. De meeste volwassenen die roken, begonnen als tiener met de gewoonte. Door jongeren tussen de twaalf en twintig jaar jaarlijks in te enten, zou kunnen worden voorkomen dat de fabrikanten nieuwe klanten kunnen werven.

In de eerste plaats is het vaccin echter bedoeld voor de rokers (naar schatting 85 procent) die ermee willen ophouden. Het middel zorgt ervoor dat het roken van een sigaret geen verlichting meer geeft voor de zucht naar nicotine.

Bijna alle tot nu toe ontwikkelde vaccins zijn gericht tegen micro-organismen, zoals bacteriën en virussen. Het zal de eerste keer zijn dat er een dergelijke benadering gebruikt zal kunnen worden om menselijk gedrag op een zo grote schaal te veranderen.

Het principe van vaccinatie is gebaseerd op activeren van het immuunsysteem zodat het binnendringende organismen en moleculen kan herkennen en vernietigen. Daardoor zal er nauwelijks nicotine meer in de hersenen belanden waar het normaal effectief is.

Het Britse en het Amerikaanse bedrijf die bezig zijn met de ontwikkeling (Cantab en Nabi) schatten dat het nog zeker drie jaar zal duren voordat het middel op de markt komt. Volgend jaar beginnen de eerst tests op grote schaal.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.