Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Autosite]
[Vacatures]
[Veilinghal]
[Bank of Scotland]
[BOL]

Gevecht tegen de tijd
in Turks rampgebied

Van onze correspondent - ROME, maandag

Turkse en buitenlandse reddingswerkers, onder wie een Nederlands team, waren gisternacht nog keihard aan het werk om mensenlevens te redden na de aardbeving vrijdagavond in Noordwest-Turkije. Premier Bülent Ecevit zei gisteren dat het officiële dodental was opgelopen tot 349, terwijl het aantal gewonden op zo'n 2400 wordt geschat. Verwacht wordt dat het aantal doden en gewonden de komende dagen nog sterk zal oplopen.

Toch wisten de reddingswerkers in hun gevecht tegen de tijd enkele wonderen te verrichten. In de zwaar getroffen plaats Düzce werden gisteren ruim dertig uur na de aardbeving, die een kracht had van 7.2 op de schaal van Richter, een man en twee van zijn dochters levend onder het puin vandaan gehaald. Onder applaus van de reddingswerkers werden de gewonden in de ziekenhuiswagens getild.

Na zelfs ruim veertig uur werd nog een 48-jarige vrouw levend onder het puin aangetroffen. Ze had continu tegen een ijzeren stang geslagen, totdat een reddingswerker haar opmerkte.

Düzce is op dit moment een spookstad. De twee grootste moskeeën en vele gebouwen zijn door de aardbeving vernietigd. Er is geen elektriciteit. Ook veel toegangswegen zijn onbegaanbaar geworden. In Bolu zijn de gewonden van het overvolle ziekenhuis geëvacueerd. Zij werden naar Istanboel en Ankara gebracht.

Rampzalig
In tegenstelling tot de rampzalige aardbeving op 17 augustus, waarbij zeker 17.000 mensen om het leven kwamen, was het Turkse leger direct ingeschakeld om de helpende hand te bieden. Ook de Halve Rode Maan, de Turkse tegenhanger van het Rode Kruis, was onmiddellijk actief. Zowel deze organisatie als het Turkse leger hadden na de grote aardbeving in augustus veel kritiek te verduren gekregen. Ook een aantal Turkse ministers was dit keer snel ter plaatse.

Vooral de kou was een probleem voor de slachtoffers van de aardbeving. De vele daklozen waren gedwongen om 's nachts met vijf graden onder nul in de open lucht te slapen. Vrachtwagens kwamen behalve met voedsel en water continu met tenten en dekens aanrijden om te proberen de overlevenden enige warmte te bieden.

Paniek
De vrees is groot in Turkije dat er nog veel meer grote aardbevingen zullen volgen. Seismologen hebben gezegd dat deze aardbeving geen verband had met die van augustus. In de nabije toekomst zijn nieuwe schokken te verwachten; vooral de omgeving rond de plaats Akyazi zou volgens de seismologen gevaar lopen. Dit leidde tot paniek onder de bevolking daar.

De inwoners sloegen tenten op en bouwden hutten, ver uit de buurt waar gebouwen zijn. De directeur van het Seismologisch Instituut van Istanboel, Mete Isikara, beweerde zelfs dat er een enorme aardbeving valt te verwachten in de buurt van de Marmara-zee, waaraan de miljoenenstad Istanboel ligt.

Reddingswerkers halen een zwangere vrouw uit een ingezakt gebouw in Bolu. De vrouw kon, zo´n 24 uur na de aardbeving van afgelopen vrijdag, pas uit het puin bevrijd worden na amputatie van haar linker arm.

FOTO: EPA






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.