Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Autosite]
[BOL]
[Vacatures]
[Bank of Scotland]
[Veilinghal]

Gebaar Parijs voor
slachtoffers Vichy

Van onze correspondent - PARIJS, maandag

Bijna 55 jaar na de Tweede Wereldoorlog heeft de Franse regering tot een schadevergoeding besloten voor nabestaanden van joden die op last van het Vichy-regime werden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen.

Premier Lionel Jospin maakte afgelopen weekeinde bekend dat de kinderen van tijdens de holocaust vermoorde Franse joden kunnen rekenen op een eenmalige uitkering of een maandelijkse toelage van de staat. "Ik ben van mening dat de Republiek een waardig gebaar moet maken naar de kinderen die als gevolg van de deportaties wees werden", aldus de premier.

Volgens de Franse nazi-jager Serge Klarsfeld komen drie- à vijfduizend Franse joden in aanmerking voor de schadevergoeding. Hij verwacht dat de maandelijkse toelage maximaal duizend gulden gaat bedragen. Over de hoogte van de eenmalige uitkering durft hij zich nog niet uit te laten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het Vichy-regime (in Zuid-Frankrijk) met de nazi's en werden honderdduizenden Franse joden op transport gesteld naar de Duitse vernietigingskampen. Na de oorlog wilden de nieuwe Franse machthebbers, onder wie generaal De Gaulle, de smet op de Franse geschiedenis in de doofpot stoppen teneinde de stabiliteit van de samenleving te waarborgen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.