Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Yess]
[Bank of Scotland]
[BOL]
[Compu'Train]
[Euromatch/Brunel]
[CMG]

PvdA: Nederland
moet deelnemen
aan Eurokorps

Van onze parlementaire redactie - AMSTERDAM, maandag

De grootste regeringspartij PvdA wil dat ons land zich veel actiever gaat inzetten voor een gezamenlijke Europese defensie.

Tijdens een PvdA-bijeenkomst zaterdag in Amsterdam, stelde fractievoorzitter Melkert voor dat Nederland gaat deelnemen aan het multinationale Eurokorps.

Melkert waarschuwde dat Nederland de boot dreigt te missen nu er in de komende maanden belangrijke besluiten worden genomen over Europese defensie, zoals op de Eurotop volgende maand in Helsinki.

"Alleen als Nederland niet op de rem gaat staan, zal het mogelijk zijn deze fundamentele stap naar Europese integratie te beïnvloeden. Wie in de komende maanden aarzelt om mee te doen telt in de komende jaren niet meer mee", aldus de PvdA-fractieleider.

De PvdA vaart daarmee een veel meer Europese koers dan de VVD-ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie). Zij willen onder druk van hun partij de Europese landen vooral in Navo-verband samen laten optreden.

Melkert ziet juist wel mogelijkheden om buiten de Navo om met Europese strijdkrachten op te treden, al zal het in de praktijk "meestal binnen de Navo" zijn. Hij ziet het als een grote fout om alleen rekening te houden met kleinschalig optreden omdat kleine conflicten altijd kunnen escaleren.

Volgens Melkert heeft ons land veel te weinig in de melk te brokkelen als er belangrijke internationale besluiten worden genomen, zoals over Bosnië of Kosovo. Hij vindt dat Nederland assertief moet zijn en een grotere rol op moet eisen omdat Nederland ook een grote militaire en financiële bijdrage levert aan de Balkan.

De PvdA-fractievoorzitter pleit er verder voor om meer Europese wapens te kopen. Binnenkort valt bijvoorbeeld een besluit over de aanschaf van een antitankwapen. Melkert doelt op de Europese Trigat-antitankraket. Verder eist hij dat bij de vervanging van de F16 serieus wordt gekeken naar de Eurofighter in plaats van de Amerikaanse JSF.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.