Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[CMG]
[Compu'Train]
[Yess]
[Euromatch/Brunel]
[Bank of Scotland]
[BOL]

Vier doden door legionella

door Cees Janssen en René Steenhorst -
KAPELLEN/RIJSWIJK, maandag

Opnieuw is op het Nederlandstalige grondgebied sprake van een omvangrijke uitbraak van de gevreesde bacterie 'Legionella pneumophila', de veroorzaker van de potentieel dodelijke veteranen- of legionairsziekte.

Het ministerie van Volksgezondheid te Rijswijk heeft de naar schatting 10.000 Nederlandse bezoekers van een recente Belgische handelsbeurs in de grensplaats Kapellen gewaarschuwd dat sommigen van hen mogelijk besmet zijn geraakt.

Het alarm van de gezondheidsautoriteiten klinkt na de dood van zeker drie Belgen en de in België wonende Nederlander Karel Janssens en de waargenomen ziekteverschijnselen bij nog eens bijna 100 personen, onder wie een aantal Nederlanders. Vijf West-Brabanders liggen op dit moment hevig ziek in het Franciscus Ziekenhuis te Roosendaal. Van zeker één van hen is de legionella-besmetting gisteravond vastgesteld door microbioloog R. Wintermans.

Bubbelbaden
Allen bezochten tussen vrijdag 29 oktober en zondag 7 november de beurs, waar van alles te koop was: van auto's tot gsm-telefoons en van kussenslopen tot bubbelbaden (whirlpools). In één van deze baden zou de bacterie feitelijk zijn aangetroffen. De doden dragen, voor zover bekend, de Belgische nationaliteit en zijn mannen van boven 50 jaar. Twee van hen zijn standhouders. De beurs werd bezocht door ruim 60.000 mensen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid doen Nederlanders die de Kapelse beurs hebben bezocht en die zich sindsdien (uitzonderlijk) ziek voelen, er verstandig aan zich zo snel mogelijk bij hun huisarts te melden. De eerste symptomen van de veteranenziekte zijn een grieperig gevoel en hoofdpijn, al snel gevolgd door hevige koorts en een droge hoest die kan duiden op longproblemen.

Jac en Jeanny de Vriens uit het Nederlandse Putte zijn twee keer naar de beurs geweest. Het was even schrikken, maar ik voel me kiplekker", zegt ze. "We gaan er elk jaar heen. Bijna het hele dorp komen we daar tegen." Mevrouw Somers (66) uit Putte is nog niet over de schrik heen. "Je zou toch denken dat na Bovenkarspel zoiets niet meer kan gebeuren.

Volgens gouverneur Paulus van de provincie Antwerpen hebben zich in de afgelopen dagen bij ziekenhuizen in de omgeving van Kapellen zo'n honderd mensen met ziekteverschijnselen gemeld, maar uitsluitend degenen met hoge koorts en longontsteking zijn opgenomen. Negen mensen zouden op intensive care liggen.

Verbijsterd
De Stichting (Flora) Veteranenziekte, die zich sinds de Legionella-catastrofe op de West-Friese Flora in februari van dit jaar inzet voor de slachtoffers, zegt "met verbijstering" kennis te hebben genomen van de nieuwe uitbraak van veteranenziekte. Zij betuigt haar deelneming aan de Belgische slachtoffers: "In Nederland ondervinden nog altijd honderden mensen aan den lijve wat voor pijn en leed de Veteranenziekte kan veroorzaken."

De stichting vraagt zich bovendien af hoe het mogelijk is dat zich, zo kort na de Floraramp, opnieuw een epidemie van Legionella heeft voorgedaan: "Heeft er in dit verenigde Europa contact plaatsgevonden met dan wel zijn er feiten uitgewisseld tussen de Belgische en Nederlandse overheid? Is daarin aangedrongen op meer en betere preventiemaatregelen? We hebben de indruk van niet."

De ramp op de West-Friese Flora in Bovenkarspel (met 80.000 bezoekers), het gevolg van een bubbelbad waarin zich de ziekteverwekkende bacteriestam bevond, kostte eerder dit jaar het leven aan zeker 28 bezoekers. Bovendien raakten ongeveer 200 mensen geïnfecteerd.

De Vlaamse minister van Volksgezondheid, M. Vogels, wil bubbelbaden op beurzen verbieden, tenzij deze vooraf goed geïnspecteerd zijn. Alle lopende en aanstaande beurzen in Vlaanderen worden op een lijst gezet en gecontroleerd op de aanwezigheid van legionella. De Belgische medische diensten trokken zondag alle registers open: het Rode Kruis informeerde alle dienstdoende artsen en de politie trachtte alle overige huisartsen in de provincie Antwerpen van de gebeurtenissen in kennis te stellen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.