Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

maandag
15 november 1999
 

[Euromatch/Brunel]
[Yess]
[Bank of Scotland]
[CMG]
[Compu'Train]
[BOL]

Dit jaar 900.000 geweldslachtoffers

  Van onze Haagse redactie - RIJSWIJK, maandag

Ons land heeft te maken met een explosie van geweldsmisdrijven waarvan de slachtoffers steeds minder vaak aangifte doen.

Dit jaar al werden ruim 900.000 landgenoten slachtoffer van enigerlei vorm van geweld. In 1993 waren dat er ruim 200.000 minder.

De deskundigen H. van de Bunt en C. Bijleveld van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie vegen om die reden de vloer aan met wetenschappers die stellen dat het in Nederland wel meevalt met geweld.

Van de Bunt en Bijleveld deden de afgelopen jaren onderzoek op twee ehbo-afdelingen van ziekenhuizen. Zij ontdekten daar dat slachtoffers van geweld lang niet altijd meer naar de politie stappen. De politiecijfers geven volgens hen daarom slechts de ondergrens aan. Slachtofferenquêtes zouden een beter beeld laten zien. Ook die vertonen volgens de wetenschappers een onrustbarende stijging.

De resultaten staan haaks op de bevindingen van andere deskundigen. Zo menen de Leidse criminologe M. Junger en haar vakgenoot K. Wittebrood van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat de toename van het geregistreerde aantal geweldsmisdrijven wordt veroorzaak aan een hogere prioriteit die politie en justitie aan de problemen schenken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.