Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[Compu'Train]
[BOL]
[CMG]
[Euromatch/Brunel]
[Eurocard MasterCard]
[Yess]

Ballonvarders Jones en
Piccard in Amsterdam

door Wim Kroese - AMSTERDAM, vrijdag

Het kostte de Brit Brian Jones (52) en de Zwitser Bertrand Piccard (41) precies 477 uur en 55 minuten om van onbekende wereldburgers beroemdheden te worden, met hun namen voor altijd op de recordlijsten. Het tweetal, dat gisteren door Amsterdam toerde om bekendheid aan hun vredesstichting te geven en hun boek over de recordjacht te promoten, vloog rond de wereld, hangend aan een zak met hete lucht en helium.


De ballonvaarders Jones (links) en Piccard hebben een boek over hun wereldprestatie geschreven.

FOTO: WIM HOFLAND

Op 1 maart van dit jaar vertrokken de twee met hun Breitling Orbiter 3-ballon vanuit Zwitserland. Negentien dagen later hadden zij 40.814 kilometer door de stratosfeer afgelegd en landden zij in de Egyptische woestijn.

Zowel Jones als Piccard zou het nooit meer willen overdoen. Ze hebben veel geluk gehad, want de techniek van de ballon faalde nogal eens. Ook de ijsafzetting binnen in de ballon, afkomstig van de honderden liters vocht die uit de propaan-brandstof vrijkwam, vormde een onverwacht groot veiligheidsrisico.

Oedeem

Maar het allerergste was dat beiden hoog boven Mexico een levensgevaarlijk longoedeem opdeden door de combinatie van slechte lucht en de ultrakou van 50 graden Celsius.

Piccard beweert dat hij via een radioverbinding met Zwitserland onder hypnose is gebracht, waarna de afgedreven ballon als een mirakel weer onder zijn controle kon worden gebracht.

De twee wereldballonvaarders zwaaien de weermannen veel lof toe. Deze voorspelden hun landing in Egypte al toen ze koud en uitgeput nog aan de oversteek van de Atlantische Oceaan moesten beginnen.

De mensheid houdt aan de beroemde ballonvlucht van de Orbiter nieuwe kennis over. In werkelijkheid blijken de straalstromen die in lange golven de aarde omcirkelen, er op grote hoogte heel anders uit te zien dan wetenschappers dachten.

De burgerluchtvaart profiteert op tien kilometer hoogte op een geweldige manier van de brandstofbesparende straalstromen boven de oceanen. Piccard en Jones brachten het bewijs mee dat dit weersfenomeen veel ingewikkelder patronen vormt dan werd aangenomen.

Inmiddels is Jones nu weer gewoon balloninstructeur. De psychiater Piccard werkt intensief samen met prinses Margriet voor het Internationale Rode Kruis in Genève.

 






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.