Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[V & L informatica]
[Vacatures]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Cybercard]
[Qxl]

KNAU snijdt in
Sydney-selectie

door Frank Woestenburg - NIEUWEGEIN, vrijdag

De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) heeft fors het mes gezet in haar eigen Sydney-selectie. Bert Paauw, technisch directeur van de atletiekunie, kondigde direct na de voor Nederland zo dramatisch verlopen wereldkampioenschappen in Sevilla al drastische maatregelen aan. Tot de slachtoffers van de grote schoonmaak behoren in ieder geval de atleten Marcel Laros, Jaqcueline Goormachtigh, Bert van Vlaanderen, Luc Krotwaar, Troy Douglas, Marcel Dost, Laurens Looije, Christian Tamminga en Sharon Jaklofsky. De bond maakt de samenstelling van de selectie vandaag officieel bekend.

Afgelopen jaar bestond de zogenoemde Sevilla/Sydney-selectie nog uit 24 atleten, die konden rekenen op forse financiële en facilitaire ondersteuning. De schamele oogst op de WK atletiek in Sevilla rechtvaardigt volgens de KNAU een forse inkrimping van het elitekorps. In de Spaanse stad was Kamiel Maase met de achtste plaats op de tien kilometer de beste landgenoot. Slechts één andere atleet (hoogspringer Wilbert Pennings) bereikte de finale. Nog nooit eerder waren de Nederlandse prestaties op een mondiaal toernooi zo slecht.

Tegenover het grote aantal afvallers in de Sydney-selectie staat ook de komst van Chiel Warners. De tienkamper, die al een uitnodiging van de EAA heeft ontvangen voor deelname aan de EK indoor in Gent, beleefde een sterk seizoen. Hij verbeterde bij de internationale tienkamp in Götzis zijn persoonlijke record tot 8363 punten. Ook bij de WK atletiek kwam Warners sterk voor de dag. Daar moest hij echter na zeven onderdelen geblesseerd afhaken.

Voor verspringster Sharon Jaklofsky betekent haar verwijdering uit de topselectie een grote tegenvaller. De in Australië geboren atlete had op iets meer krediet van de bond gerekend. "Ondanks alle blessures en tegenslagen van het vorige seizoen had ik me per slot van rekening toch nog gekwalificeerd voor Sevilla", aldus Jaklofsky. Eerder werd de nationaal recordhoudster, die maandag met de wintertraining begon, ook al uit de lucratieve Delta Lloyd-selectie verwijderd. "Ik zal nu een part-time baan moeten zoeken."

Steeple-loper Marcel Laros is een andere afvaller. Hij kan weinig begrip opbrengen voor de beslissing van de bond. "De prestaties waren niet altijd even goed, maar ik was er op toernooien meestal wel bij. Door blessures heb ik een rotjaar achter de rug, maar ik acht mezelf nog wel een reëele kandidaat voor uitzending naar de Olympische Spelen. De bond denkt daar kennelijk anders over. De afgelopen seizoenen had ik een budget van 34.000 gulden om rond te komen, nu wordt dat ineens gereduceerd tot nul. Ik heb gelukkig de afgelopen jaren wat reserves opgebouwd, maar ik zal nu in mijn programma toch keuzes moeten maken. Want ik ga sowieso door tot Sydney. Komend jaar is voor mij een toetsjaar. Als het slecht gaat, stop ik ermee."

Voor de meeste andere atleten komt hun verwijdering niet uit de lucht vallen. "Met twee keer 2,17 uur achter je naam, heb je weinig recht van spreken", aldus marathonloper Luc Krotwaar. Opvallend is dat Stella Jongmans, die eerder deze week een eigen vriendenclub oprichtte, gisteravond nog altijd niets gehoord had. "Misschien blijf ik wel in de selectie."

Behalve de samenstelling van de selectie zal Bert Paauw, technisch directeur van de atletiekunie, vandaag ook andere maatregelen aankondigen om het niveau van de vaderlandse atletiek te verbeteren. In Sevilla maakte hij zich nog hard voor een betere ondersteuning van de persoonlijke trainers. "Zij zijn nu bij atleten vaak de limiterende factor", zei Paauw toen. Ook dient er meer aandacht besteed te worden aan de mentale en wetenschappelijke begeleiding van atleten. Met name op dat laatste terrein loopt de vaderlandse atletiek lichtjaren achter op de buitenlandse concurrentie.

Volgens manager Jos Hermens, een van de weinige Nederlanders die in de internationale atletiek een rol van betekenis speelt, is 'uitwisseling van kennis' het toverwoord. "De atleten hebben geen gebrek aan motivatie. Ze trainen hard en goed. Alleen in de begeleiding schort er nogal wat aan. Met een Davitamon word je geen olympisch kampioen meer. De kennis is in Nederland best aanwezig, maar elke sport probeert het wiel opnieuw uit te vinden. De atletiek zou eens een kijkje moeten nemen bij het zwemmen of het schaatsen. Op de universiteiten van Groningen, Maastricht en Utrecht is zoveel kennis aanwezig, maar ook dat blijft een beetje geïsoleerd hangen. Dat is zonde, want elk detail telt."

De volgende 16 atleten maken deel uit van de Sydney-selectie (onder voorbehoud): Patrick van Balkom, Corrie de Bruin, Ester Goossens, Greg van Hest, Stella Jongmans, Lieja Koeman, Marko Koers, Robin Korving, Pieter van der Kruk, Gert-Jan Liefers, Kamiel Maase, Wilbert Pennings, Jack Rosendaal, Simon Vroemen, Monique de Wilt en Chiel Warners.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.