Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[Vacatures]
[V & L informatica]
[Qxl]
[NWI Officiele huizenkrant]
[Cybercard]

Olympisch systeem omgegooid

HEERENVEEN, vrijdag

Ver weg is het niet, maar tot een maand geleden was België toch echt de grote onbekende voor het Nederlands olympisch elftal. Na de loting voor de play-offs diende Han Berger dan ook her en der informatie te verzamelen over de jonge Rode Duivels. Gedurende die periode trachtte de bondscoach tevens het optimisme van derden ietwat te temperen. Aan de grote landen Frankrijk, Italië, Engeland was Oranje ontsnapt. Maar aan één blik op groep 9 had Berger genoeg. Met 25 punten uit 10 wedstrijden (doelsaldo 31-9) eindigden de Belgen op de eerste plaats, vóór het gerenommeerde Tsjechië. Oranje is gewaarschuwd: "We zullen twee keer 'top' moeten zijn om de eindronde van het EK te halen", weet ook Berger.

"Verschillende mensen feliciteerden mij met de loting, maar dat was niet op realisme gebaseerd. Inmiddels denk ik dat de olympische teams van België en Nederland min of meer gelijkwaardig zijn. Dat is geen bewuste politiek van een trainer die zijn ploeg in de underdog-rol wil pushen, maar dat zegt mijn gevoel. Videobeelden van de Belgen sterken mij in die overtuiging. Het elftal is goed in balans. Ik ben vooral geïmponeerd geraakt door de kracht van het middenveld. Dáár wordt de slag beslissend", aldus Berger, die gisteren in Heerenveen alvast liet doorschemeren dat Oranje met drie aanvallers zal spelen in plaats van de gebruikelijke twee spitsen en vier middenvelders.

Niels Oude Kamphuis (Schalke 04) keert bij de olympiërs terug van een voetblessure. De avondtraining in het Abe Lenstra Stadion bood Berger de kans om Oude Kamphuis in het hart van de defensie naast Kevin Hofland te testen. De kans is groot dat uitgerekend Mark van Bommel dan naar de rechterkant verhuist, omdat de Ajacied-in-vorm Richard Knopper als centrale middenvelder momenteel niet ter discussie staat. De frontlinie is met Ellery Cairo, Jan Vennegoor of Hesselink en Arnold Bruggink eveneens duidelijk. De vraag is in dat geval wie rechts achterin zal moeten wijken: Kew Jaliens, die nog altijd het vertrouwen kreeg van Berger, of John Nieuwenburg, die regelmatig bij Ajax op die positie heeft gespeeld, maar normaal gesproken een middenvelder is.

Een groot verschil met Oranje is het feit dat de selectie van België de afgelopen vijf jaar nagenoeg uit dezelfde spelers bestaat, terwijl Berger pas ruim een jaar met de nieuwe generatie werkt. In september 1997 speelde Nederland voor het laatst tegen de zuiderburen. Slechts twee spelers van de huidige ploeg (Arnold Bruggink en invaller Kiki Musampa) hadden toen een aandeel in de 5-2 zege.

Opvallende gezichten in de Belgische ploeg zijn onder andere verdediger Carl Hoefkens (Lierse), middenvelder/sterspeler Walter Bassegio (Anderlecht) en aanvaller Jürgen Cavens (Lierse). De drie A-internationals werden voor deze belangrijke tweekamp afgestaan door bondscoach Robert Waseige. Hoefkens en Cavens behoorden onlangs nog tot de selectie die in Rotterdam de legendarische 'korfbalwedstrijd' (5-5) tegen het Nederlands elftal afwerkte.

Ook de Nederlandse Belgen Pieter Collen en Jan Verlinden, alsmede de talentvolle Tom Caluwé (volgend seizoen in dienst van Willem II) maken deel uit van de olympische selectie. De eerste twee komen vooralsnog niet aan bod bij respectievelijk Vitesse en FC Twente. Dat geldt wel voor de andere import-Tukkers Kurt van de Paar en Chris de Witte. Maar Van de Paar is geblesseerd en De Witte werd niet geselecteerd. Hetgeen ook iets zegt over de vele mogelijkheden die coach Jean-François de Sart heeft.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.