Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[Primafoon opent je wereld]
[NWI Officiele huizenkrant]
[BOL]
[ABN AMRO]
[Euronet]
[Tele2]
[Veilinghal]
[Belastingdienst]

Kabinet: geen reparatie
voor strop zelfstandigen

  Van een onzer verslaggeefsters - AMSTERDAM, vrijdag

De verplichte ziekenfondsverzekering voor zelfstandige ondernemers per 1 januari 2000 pakt nadelig uit voor 80.000 tot 100.000 verzekerden. Dat komt overeen met de 20 tot 25%, waar minister Borst (Volksgezondheid) al rekening mee hield.

Het ministerie, gesteund door een meerderheid van de Eerste en Tweede Kamer, vindt reparatie van de inkomensachteruitgang voor deze groep die kan oplopen tot een paar duizend gulden per jaar, echter niet nodig. VWS vergelijkt de strop met die van werknemers bij het overstappen van ziekenfonds op een particuliere verzekering.

Daarbij wijst VWS er op dat 80% van de zelfstandige ondernemers (circa 300.000 mensen) er "nog altijd op vooruit gaat". Per 1 januari 2000 moeten zelfstandige ondernemers met een belastbaar inkomen onder de ƒ41.200 verplicht het ziekenfonds in. Volgend jaar bedraagt de ziekenfondspremie 8,1% van het belastbare inkomen en daarnaast is er een nominale premie (in 1999 gemiddeld ƒ394 per jaar). Het ministerie wilde hiermee bereiken dat ondernemers zich net als werknemers voor lage premies kunnen verzekeren tegen ziektekosten.

Volgens het College voor Zorgverzekeringen (de voormalige Ziekenfondsraad) zijn er vier groepen ondernemers te onderscheiden die de klos zijn. In de eerste plaats zijn dat de ondernemers met een belastbaar inkomen tegen de grens van 41.200 gulden die een particuliere verzekering hebben met een hoog eigen risico. "Vaak zijn zij al jaren geleden op een goedkope polis binnengekomen. In het ziekenfonds hebben zij dan ineens geen eigen risico meer en moeten ze een hogere premie betalen", zegt N. Pruijssers, beleidsmedewerker bij CVZ.

Klein bijbaantje
De tweede groep zijn zelfstandigen die al in het ziekenfonds zitten via een klein bijbaantje. In 2000 wordt de ziekenfondspremie voor deze mensen over het hele belastbare inkomen vastgesteld, dus ook over het inkomen uit de onderneming. De derde categorie is meeverzekerd bij het ziekenfonds via de partner. Deze mensen moeten nu zelfstandig het ziekenfonds in, ongeacht de verzekering van de partner. Dit gebeurt overigens ook echtparen die beide deel uitmaken van een Vennootschap onder Firma (VOF). Ook zij moeten beiden zelfstandig het ziekenfonds in met soms nadelige gevolgen voor de hoogte van de premie.

De laatste groep ondervindt niet direct nadeel van de regeling maar op termijn. Volgens Pruijssers gaat het om mensen die nu tegen de inkomensgrens aanzitten en er al snel overheen groeien. "Zij moeten straks weer terug in de particuliere verzekering, waarbij ze geconfronteerd worden met nieuwe acceptatieprocedures en vaak hogere premies", aldus Pruijssers.

In sommige gevallen kan de hoogte van die premie honderden guldens per maand verschillen. Pruijssers wijst er echter op dat sommige verzekeraars zogeheten sluimerpolissen of slapende verzekeringen bieden. De uit de jaren tachtig daterende sluimerpremie biedt verzekerden de mogelijkheid terug te keren in de particuliere verzekering tegen dezelfde voorwaarden. Daarvoor moet dan wel een percentage van de premie worden betaald.

Een rondje bij de ziektekostenverzekeraars leert dat her en der wordt gestudeerd op mogelijkheden voor zelfstandige ondernemers om terug te keren in de particuliere polis. Onder meer Zilveren Kruis, CZ Groep uit Tilburg, Anova, Zao en Anoz bieden verzekerden een terugkeergarantie. Een medische keuring is dan niet nodig, maar de voorwaarden bij de betreffende verzekeraars verschillen nogal. Bij sommigen geldt een termijn van een jaar, bij anderen is de hoogte van de premie nog onderwerp van discussie.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.