Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

vrijdag
12 november 1999
 

[Vacatures]
[Autosite]
[BOL]
[Veilinghal]

Hoogervorst kritisch over
pensioenregeling WAO-ers

  Van een onzer verslaggevers - DEN HAAG, vrijdag

Staatssecretaris J.F. Hoogervorst (Sociale Zaken) wil dat pensioenfondsen eens kritisch kijken naar de regeling waarbij werknemers, die in de WAO belanden, premievrij hun pensioen opbouwen. Ook wil hij dat pensioenfondsen hun franchise verlagen, zodat het pensioengat als gevolg van de halve AOW-uitkering bij 65 jaar, verkleind wordt.

Hoogervorst sprak gisteren in Scheveningen op het jaarcongres van de Stichting Ondernemingspensioenfondsen. Daarbij wees hij er op dat het pensioen een steeds belangrijker factor wordt bij het arbeidsvoorwaardenoverleg. "De taak van pensioenfondsen wordt breder. Ze verzekeren niet alleen meer het inkomen boven de 65 jaar, maar ook daaronder. Niet alleen het nabestaandenpensioen maar ook WAO-gaten, ANW-gaten en andere hiaten", zei hij.

Maar ook krijgen zij daardoor belang bij preventie en reïntegratie van arbeidsongeschikten. "In dit verband lijkt mij een kritische blik op bepaalde elementen in de pensioenopbouw gerechtvaardigd", aldus de staatssecretaris. "Is het verstandig dat iemand, die op zijn 30e jaar overspannen wordt en in de WAO belandt vervolgens 35 jaar premievrij pensioenopbouwt?", vroeg hij zich hardop af.

'Knipbepalingen'
Kritiek had hij ook op de zogenaamde 'knipbepalingen'. Het komt namelijk voor dat ouderen, die korter willen werken of in een lagere functie tegen een lager loon daarvoor de rest van hun leven 'gestraft' worden met een pensioen op basis van dat lagere laatstverdiende salaris. "Op die manier worden deze mensen aangemoedigd om dan maar helemaal te stoppen met werken en te kiezen voor een riante VUT-regeling", sneerde hij.

Hij wil juist, vanwege de steeds krapper wordende arbeidsmarkt, dat er alles aan gedaan wordt om de ouderen langer in het arbeidsproces te houden. "Er kan geen twijfel over bestaan dat de klassieke VUT-regelingen uiteindelijk geheel dienen te verdwijnen", zei hij. Hij sprak dan ook over 'activerende pensioenfondsen', fondsen dus die hun best doen om een grotere arbeidsdeelname van ouderen te bevorderen. Daardoor wordt ook het aantal premiebetalers groter en krijgen de pensioenfondsen meer financiële armslag.

De meeste pensioenregelingen garanderen een pensioen van 70% van het laatste loon, echter berekend inclusief de volle AOW-uitkering voort gehuwden. Wie 65 jaar wordt krijgt echter slechts de helft van de gehuwden-AOW en heeft dus een soort 'pensioengat'. De pensioengrondslag, waarover de pensioenpremie wordt geheven, is in het algemeen het salaris minus een vast bedrag per maand, meestal de gehuwden-AOW. Dat vaste bedrag is de franchise. Door de franchise te verlagen wordt het pensioengat later kleiner en heeft men dus minder last van het feit dat men slechts de helft van de gehuwden-AOW krijgt uitgekeerd.

"Het inkomen na pensionering kan door die te hoge franchise onder het niveau van 50% van het laatstverdiende loon uitkomen. IK weet: dit soort knelpunten kan niet van de ene dag op de andere worden opgelost. Maar we kunnen wel stapsgewijs naar een oplossing toewerken. En dat vraagt om een structurele verlaging van de franchise, die gefinancierd wordt door versoberingen elders", hield Hoogervorst zijn gehoor voor.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.